Să fie lumină, Centenarul femeilor în arta românească, Orchestra Titanic

● Pe unde să ieşiţi din casă zilele astea: la Apollo 111 se joacă spectacolul Tatăl meu, preotul (r. Elena Morar), la TNB e de neratat Orchestra Titanic (r. Felix Alexa), în cinema-uri rulează Fotbal infinit (r. Corneliu Porumboiu), Scurtcircuit (r. Cătălin Saizescu) şi Loveless (r. Andrei Zviaghinţev), în 16 martie va avea loc un concert The Boxer Rebellion, All We Are şi Golan în Fratelli, iar pe 21 martie, Ada Milea şi Bobo Burlăcianu cîntă în Green Hours. Aveţi de unde alege. (Cristina Ştefan) 

● „Este singura cetate care ne-a mai rămas“ – Nicolae Bulat, director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca. De curînd renovată în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii medievale“, realizat de Programul operațional comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007–2013, finanțat de Uniunea Europeană, Cetatea Soroca este un monument de valoare națională, cu o arhitectură unică. Pentru aceia dintre noi care știam că n-aveam voie să o privim prin ochiul de geam prăfuit al trenului care trecea prin bezna interzisă, revenirea ei la viață este un eveniment cultural care ne obligă la evaluarea patrimoniului nostru și a propriei noastre istorii. (Ruxandra Mihăilă)

● Investigaţia jurnaliştilor Diana Oncioiu şi Vlad Stoicescu, intitulată „Rețeaua Părintelui Mitropolit“ şi publicată pe www.safielumina.ro în care se arată cum Mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza a negociat poziții politice pentru preoți din subordinea canonică, transformîndu-i în candidați PSD, PNL, ALDE sau PDL la alegerile locale desfășurate în ultimul deceniu. La Sibiu, spre exemplu, a brevetat o metodă încrucișată unicat: un preot candidat la social-democrați, un preot candidat la liberali, amîndoi însărcinați personal de mitropolit să vegheze la promovarea și protejarea intereselor lumești ale slujitorilor Domnului. Biserica Ortodoxă, cel mai mare partid politic din umbră al României. În curînd cu un sediu încă şi mai înalt decît Palatul Parlamentului. Construit din banii noştri. (Marius Chivu) 

● La Muzeul de Artă din Brașov puteți vedea expoziția „Centenarul femeilor în arta românească“. Un proiect curatorial produs de PostModernism Museum, o expoziție care inventariază 100 de ani de artă feminină & feministă. (Matei Martin) 

● Autor al unor lucrări de referință în domeniul socio-psihologiei din interiorul companiilor și marilor corporații (Valorile angajaților români, Cine sînt eu?, Românii, un viitor previzibil?), bazate pe sondaje și cercetări temeinice, Dorin Bodea a lansat recent un nou volum la editura Result: Adevărul incomod de la vîrful organizațiilor – de ce doi din trei executivi eșuează și doar unul reușește? E o carte de citit nu doar de către manageri, fiindcă sînt chestiuni care, la urma urmelor, privesc o mulțime de indivizi. (Andrei Manolescu)

Mai multe