Ruşine sau mîndrie

Cum privesc americanii derapajele sexuale ale politicienilor şi cum le privesc europenii? Diferenţele sînt ca de la cer la pămînt şi sînt analizate într-un articol din The Economist care începe cu un citat din Nicolas Sarkozy: „Eu l-am avertizat”.

Este vorba chiar de Dominique Strauss-Kahn, pe care preşedintele Franţei susţine că l-ar fi avertizat cînd urma să-şi ia în primire postul de la FMI, că în America trebuie să-şi controleze „pasiunile”.

Americanii sînt foarte puritani cînd vine vorba despre asemenea probleme şi asociază imediat înşelarea soţiei, din partea unui om public, cu necinstea. Arnold Schwarzenegger şi-a atras imediat oprobriul public cînd s-a aflat că are un copil dintr-o relaţie extraconjugală.

Europenii şi în special francezii şi italienii sînt mai îngăduitori la acest capitol. Autorul articolului din The Economist dă drept exemplu chiar reacţia soţiei lui Dominique Strauss-Kahn, care în 2006, întrebată dacă o deranjează reputaţia „în domeniu” a soţului său, a răspuns că dimpotrivă şi că e mîndră, pentru că un om politic trebuie să aibă capacitatea de a seduce.

The Economist se întreabă şi cum ar fi reacţionat autorităţile de la Roma sau  Paris dacă s-ar fi confruntat cu o situaţie în care o cameristă s-ar fi declarat agresată de şeful unei mari instituţii internaţionale. 

Mai multe