Restaurantul Nor, Festivalul Strada Armenească, Frilensăr în turneu

● Într-o zi am „făcut o aroganță“, cum se spune, adică am luat micul dejun în restaurantul Nor de la etajul 36 al clădirii Skytower, cea mai înaltă din București. Pe vremuri, înălțimea supremă de consum, ca să spunem așa, era etajul 21 de la Intercontinental, cu al său faimos bar. Ei bine, din Nor, Bucureștiul arată verde și curat, plin de lacuri albastre. Pînă la înălțimea aia, toată agitația și toate mizeriile par să se filtreze. Cum e de așteptat, nu e chiar ieftin, dar serviciul e de calitate. Cînd vrei să te simți deasupra tuturor, merită vizitat, dar, atenție, asta nu se poate face decît cu rezervare prealabilă. (Andrei Manolescu)

● Festivalul Strada Armenească 2017, între 28 și 30 iulie. Am fost anul trecut și mi-a plăcut atmosfera, în general recomand festivalurile străzilor sau „de cartier“. Și anul acesta vor fi concerte, dansuri, mîncare tradițională, expoziții și tururi ghidate. Și, la fel ca la edițiile precedente, vor participa comunitățile greacă, evreiască și romă. (Adina Popescu)

● „Ne-am obişnuit să existăm într-o lume care ne îngrijorează. Căreia, în fond, nu vrem nici să-i spunem pe nume, nici s o privim în ochi. Şi atunci ne plîngem, bombănim. Şi apar dramele. Şi disperarea. Se instalează frica. Le trăim pe pielea noastră. Vrem schimbarea, fără a o dori cu adevărat“, scrie Emmanuel Macron în cartea sa Revoluție (în traducerea lui Doru Mareș, Editura Trei, 2017). Cred că e bine să știm ce înțelege noul președinte francez prin „revoluție“ înainte ca ea să se întîmple. (Matei Martin)

● Trupa de teatru independent Frilensăr pleacă într-un turneu ambiţios prin ţară – vor să înconjoare România şi să joace inclusiv în localităţi de graniţă. Dacă sînteţi din Bucureşti, poate i-aţi mai văzut la Teatrul Luni de la Green Hours, în Mălăieş în călcîieş, Once upon sau Mioritza Tristory. În orice caz, pîndiţi-le piesele, din 21 iulie (Malu, jud. Giurgiu), pînă în 14 august (Vama Veche, jud. Constanţa). Programul complet pe facebook.com/frilensar. (Cristina Ştefan)

● Între 28 iulie și 6 august, la Rîșnov, are loc cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Film și Istorii. De la o ediție la alta, festivalul a crescut spectaculos în consistență și calitate. Anul acesta, tema generală a Festivalului este „Globalizarea populismului“. O selecție excepțională de filme străine și românești, o pleiadă impresionantă de invitați la dezbateri și o garnitură remarcabilă de muzicieni în concert fac, împreună, un program care plasează festivalul printre cele mai interesante din țară. Pentru lămuriri, vizitați http://www.ffir.ro. (Sever Voinescu)

● Culori sau materiale? Pentru cititoare şi pentru băieţi, două recomandări speciale: 1) Kassia St Clair, Culorile și viața lor secretă (apărută la Baroque Books & Arts în condiţii grafice, a se citi cromatice, de excepţie) – o istorie a culorilor cu poveştile secrete, din pictură și literatură, dar și din alchimie și religie, istorie și anatomie, modă și design, a 75 de nuanțe; şi 2) Mark Miodownik, 10 materiale minune şi poveştile lor incredibile (Publica) – o carte dedicată lucrurilor mai puţin cunoscute despre zece materiale pe care, în general, le privim destul de indiferent: oţelul, hîrtia, betonul, ciocolata, spuma cauciucată, porţelanul, implanturile, plasticul, grafitul şi sticla. (Marius Chivu)

● Revival anii ’70 pe litoralul românesc, mai exact la Neptun: Mirabela Dauer la „Cireșica“ și Petre Geambașu Band la „Mama Leone“. Cu pește și dans. (Iaromira Popovici)

● „Păretele-i veacul pătrat / Și treapta e veacul în lat / Și scara e toată vecia. / Și cînd le dărîmi, trimiți clipa / Să-și bată aripa / Dedesubt. / Musca mută a timpului rupt.“ – Tudor Arghezi, Psalm. „Timpul rupt“ a bătut primul semicentenar. Era de Ziua Franței anului 1967… (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe