„Religie și violență“, Două lozuri, Les Films de Cannes à Bucarest

12 octombrie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Marți, 18 octombrie, de la ora 17, o conferință-dialog care promite să fie memorabilă: „Religie și violență“, susținută de Ian Buruma și Andrei Pleșu. La sediul Colegiului „Noua Europă“, din strada Plantelor nr. 21. Așa ceva nu se ratează! (Sever Voinescu)

● Nu ratați comedia Două lozuri (scenariul și regia Paul Negoescu) – o comedie inteligentă și amuzantă despre noroc și alte nenorociri. (Matei Martin)

● Nu prea mai contează vremea de afară, în perioada 14-23 octombrie, cînd are loc Les Films de Cannes à Bucarest, ne mutăm la cinema. Programul complet îl găsiți aici: filmedefestival.ro. Luați-vă bilete din timp. Ken Loach, Xavier Dolan, Jean-Pierre și Luc Dardenne, Asghar Farhadi, Jeff Nichols, Andrea Arnold și ceilalți regizori ale căror filme au fost anul acesta pe croazetă au mulți fani la București. (Ana Maria Sandu)

● „Stilul italian de băut este organizat pe aceste principii: bărbaţii stau aşezaţi faţă în faţă cu femeile şi vorbesc cu ele la un nivel al decibelilor direct proporţional cu interesul sexual… Alte ţări beau ca să se îmbete, scria cîndva Roland Barthes, şi acest fapt este acceptat de toată lumea. În Franţa însă beţia este o consecinţă, niciodată o intenţie. O băutură este considerată manifestarea unei plăceri şi nu cauza necesară a unui efect căutat: vinul nu este doar o băutură magică, el înseamnă şi acţiunea de a bea în tihnă“ – din Pe uscat sau cu paharul plin. Călătoriile unui băutor de Lawrence Osborne, Editura Publica. (Marius Chivu)

● Herculane. La pas. Nu la TV, nici privind documentarele cele mai blindate. Nu, doar la pas realizezi dimensiunile apocaliptice ale dezastrului. Live, piatră cu piatră, cadru cu cadru… iar dacă-i zări, dacă-i întîlni un tînăr cu o bucoavnă sub braț, dă-i binețe și roagă-l să-ți arate… filă cu filă… cum era și ce-a ajuns orașul în care te afli. O experiență kafkiană cutremurătoare… Din care nu-ți mai poți reveni, nici acolo, nici mult după… Pentru că n-au trecut goții, avarii, gepizii, hunii, nici nu ne-au impus biruri osmalîii, nici nu ne-au ocupat rușii, nici nu ne-au bombardat americanii… nu, e „opera“ noastră, de care „ne mîndrim“ că sîntem români și pe care o lăsăm moștenire urmașilor-urmașilor noștri… pe veci. La leatu 2016… (Ruxandra Mihăilă)

● „Istorii din Timpuri Noi“, un nou tur pietonal, pe 16 și 30 octombrie (de la ora 12, cu plecare de la stația de metrou Timpuri Noi). Două ore la pas pe străduțele din cartier, cu povești despre viața de aici, pe vremea industriașului Dumitru Mociornița, despre o fostă distilerie și despre ciocolateria Regina Maria, fabrica Flaros SA, fostă tăbăcărie în anii ’20, Centrala Industriei Bumbacului din anii comunismului și alte cîteva. Participarea e gratuită, iar (re)descoperirea Bucureștiului prin astfel de inițiative, neprețuită. (Adina Popescu)

● În Vine iarna! De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere, o carte scrisă de fostul campion mondial de șah Garry Kasparov (tradusă în românește la Editura Litera), acesta descrie cu o precizie chirurgicală evoluția Rusiei spre dictatură după căderea Cortinei de Fier și soluțiile pe care le ar avea la îndemînă Occidentul. Se vede că mintea sa de mare șahist funcționează ca briciul și în politică. Garry Kasparov e un liberal (care trăiește deja în America, după arestările și persecuțiile la care a fost supus în Rusia) și care vede lucrurile cu o claritate excepțională. Și logica sa politică e imbatabilă. Dincolo de toate, se aude că, deși a părăsit competițiile, încă joacă șah la un nivel foarte înalt. (Andrei Manolescu)

Mai multe