Recomandări cool pentru o vară fierbinte
E vară. E al naibii de cald. Pentru nefericiţii care n-au plecat încă în vacanţa, singura soluţie ca să scape de caniculă e sa stea în casă. Partea proastă e că aceasta nu e tocmai cea mai buna modalitate de a-ţi petrece timpul. Iată cîteva recomandări pentru zilele urmatoare.
De toate, inclusiv copaci
Vineri, 20 iulie, în grădina de la Green Hours (greenhours.ro), îi puteţi asculta live pe Maria Răducanu şi pe chitaristul Krister Jonsson. Vara, mie în grădina de la Green Hours îmi place cel mai mult. Pe lîngă muzică bună, live sau de pe disc, au acolo de toate, inclusiv copaci.
Marius Chivu
Muzici acustice
Miercuri, 25 iulie, e seară de fado, tango, blues & more cu Maria Răducanu la Ceainăria Serendipity (serendipity-tea.ro), pentru ca seara următoare, joi, 26 iulie, să fie dedicată serenadelor, tarantelelor şi vilanelelor – voce Pilare Diaz Romero, chitară acustică – Maxim Belciug. Tot la Ceainăria Serendipity şi tot într-o joi, dar pe 2 august, Jonathan David, cîntăreţ şi compozitor britanic, oferă alte muzici acustice, pentru ca pe 15 august, de Sf. Marie, Maria Răducanu să revină cu cîntece din folclorul românesc.
Radu Rădescu, organizator de întîmplări muzicale
O formă capricioasă de poezie
Vineri, 27 iulie 2012, de la ora 18:30, la recent inaugurantul Centru Cultural Alternativ (str. Dianei nr. 4, zona Rosetti), are loc o nouă ediţie a evenimentului „Nights in White Satin – o formă capricioasă de poezie“, unde vor fi invitaţi pentru lecturi şi discuţii poeţii Laura Dan, Mugur Grosu şi Radu Niţescu. Tot la Centrul Cultural Alternativ, şi tot într-o vineri, dar pe 31 august, de la ora 20, se va desfăşura seara de lectură şi poetry performance susţinută de Chris Tănăsescu (poetul grupului Margento) şi invitaţii săi. Seara de poezie „Nights in White Satin“ îşi ia drept moto versurile formaţiei The Moody Blues: „Nights in white satin, never reaching the end, / Letters I’ve written, never meaning to send. / Beauty I’d always missed with these eyes before./ Just what the truth is, I can’t say anymore“, încercînd să ofere publicului un mic tablou din poezia contemporană.
Andra Rotaru, scriitoare
Psychegrafie
Librăria Bastilia propune în această vară o serie de ateliere de scris terapeutic pentru toţi cei care vor să înlocuiască metoda clasică a psihoterapiei cu scrisul. Participanţii la întîlnirile intitulate Psyhegrafie vor avea ocazia să scrie diferite tipuri de texte şi să ia parte la exerciţii concepute pe baza acestora. Exerciţiile de autoexprimare au scopul de a formula şi de a explora gînduri, sentimente şi comportamente personale pentru a dobîndi schimbarea terapeutică. În Psyhegrafie este foarte importantă autenticitatea exprimării şi nu calitatea de scriitor: Nu o să impunem reguli în scris, nici măcar gramaticale.
Una dintre întîlniri include discuţii cu doi scriitori, Octavian Soviany, un scriitor deja consacrat, şi Livia Ştefan, un autor care tocmai a publicat prima carte. Ce doi vor vorbi despre experienţa lor personală cu scrisul ca „autoterapie’’.
Vara este un moment potrivit ca să faci ceva pentru starea ta de bine, chiar şi studiile „unor cercetători americani“ încearcă să demonstreze că nivelul serotoninei, hormonul fericirii, scade în acest anotimp. Atelierul se va deschide cu un preview pe 19 iulie şi va continua timp de patru şedinţe săptamînale, a cîte 2 ore (pe 26 iulie, 2 august, 9 august si 16 august). Mai multe informaţii, la www.librariabastilia.ro
Iulia Stoian, psiholog şi psihoterapeut
Cinema în aer liber
Caravana Metropolis aduce în România un concept popular peste hotare, încă de la începutul secolului trecut – filmul în aer liber –, împreună cu cel mai mare ecran gonflabil din România, de 120 m2, înalt cît două etaje de bloc, şi un proiector digital de 17 000 de lumeni, care are puterea de a reinventa imaginaţia. În ţara noastră, cinematografele în aer liber şi grădinile de vară au dispărut după anul 1989; există chiar oraşe fără cinematograf, iar, în contrast, numărul spectatorilor s-a dublat. Caravana de film în aer liber îşi propune să acopere pofta de film a românilor, într-un spaţiu neconvenţional, şi să creeze o atmosferă aparte pentru cinefili, dar şi pentru persoanele care caută o idee mai puţin comună de a-şi petrece serile de vară, cu prietenii, în răcoare, sub cerul liber.
Primul sezon al Caravanei Metropolis se va desfăşura între 10 iulie şi 16 septembrie 2012. Şase zile din şapte, de marţi pînă duminică, de la ora 21h30, doritorii vor avea posibilitatea să participe la proiecţiile de film ce vor avea loc în Bucureşti, Centrul Vechi, lîngă Hanul lui Manuc (24-29 iulie) şi Parcul Titan (14 august – 02 septembrie), dar şi în Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj, Iaşi, Craiova. Selecţia cuprinde zece filme pentru toate gusturile şi vîrstele, producţii internaţionale şi româneşti, apreciate la festivaluri internaţionale de film, precum Cannes, Berlin, Sundance, Veneţia. Lista completă de filme şi programul detaliat al caravanei pot fi găsite pe site-ul nostru http://caravana.metropolisfilm.ro/
Ligia Kesisian Mitulescu, director artistic al Festivalului Kinodiseea şi creative executive la Metropolis Film
SubReal, Electroputere şi organisme modificate genetic
● Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) prezintă o retrospectivă a grupului SubReal. Este probabil pentru prima dată cînd se adună la un loc toate minunile ieşite din laboratoarele acestui grup de artişti. Aveţi acolo o bună bucată din istoria recentă povestită cu har şi cu umor. Fondat la începutul anilor ’90 de Călin Dan şi Dan Mihălţianu, cărora li s-a alăturat apoi şi Iosif Kiraly, grupul SubReal şi-a propus în primul rînd un program cu miză politică: inventarierea „rămăşiţelor comuniste“ din societatea românească aflată în tranziţie.
Ei tratează cu ironie acidă mai toate reflexele (post)comuniste şi naţionaliste, clişeele şi angoasele acelor ani nebuni. O să vedeţi imagini cu Alimentare goale, o întreagă serie dedicată „Draculaland“, nenumărate lucrări dedicate relaţiei cu statul şi biserica; dar şi fotografii cu lucrări produse în cadrul burselor şi rezidenţelor din străinătate. Cînd am fost acolo, o domnişoară profesoară încerca să le explice unor puşti ce e acela un artist. Apoi le-a spus ce e o operă de artă. După care le-a povestit micuţilor că artiştii ăştia de-acum nu fac doar tablouri sau sculpturi, ci şi instalaţii. O instalaţie e compusă din mai multe obiecte care funcţionează autonom, dar şi împreună. Artistul propune o formă de interacţiune etc. Şi, arătînd cu degetul spre un grup de obiecte ready-made, i-a întrebat: „Cine a făcut această instalaţie?“. Răspuns prompt, din partea unei fetiţe cîrlionţate: „Instalatorul“. Probabil că autorii s-ar fi amuzat teribil să-i urmărească pe copii cum zburdă printre instalaţiile lor. E un performance în sine – un spectacol care dă sensuri noi operei de artă iniţiale.
SubReal e poate cel mai activ grup de artişti din România – iar expoziţia retrospectivă de acum e cel mai extins bilanţ de pînă acum al operei lor încă foarte actuale. Dacă acesta nu e un argument suficient ca s-o vizitaţi, vă mai dau unul: aerul condiţionat funcţionează ireproşabil, aşa că MNAC e locul ideal ca să vă petreceţi o după-amiază de vară!
● Club Electroputere (CEP) se mută la Bucureşti. E, de fapt, o nouă filială a acestei mici „întreprinderi“ artistice fondate în fostul club al sindicatelor de la Craiova de Adrian Bojenoiu şi Alexandru Niculescu. Club Electroputere organizează periodic expoziţii de artă şi a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneţia în 2011, cu proiectul intitulat „Romanian Cultural Resolution – documentar“. La Bucureşti, CEP propune un proiect de educare şi informare despre arta contemporană pentru publicul larg, intitulat „Dictando“. Artişti români şi străini sînt invitaţi să propună un model de copertă pentru diferitele tipuri de caiete şcolare ce corespund disciplinelor de studiu. (Îi găsiţi la Căminul Artei, pe strada Biserica Enei nr. 16.)
● Dacă tot vă frămîntă discuţia despre organismele modificate genetic, dacă tot vă e teamă de mutaţii şi complicaţii de acest fel, mergeţi să vedeţi expoziţia de grafică şi instalaţie a lui Dan Beudean „What We Do Is Secret“. O să constataţi că pînă la urmă există o ordine în toate. Creaturile hibride pot fi şi frumoase! (La Zorzini Art Gallery, str. Thomas Masaryk nr. 31.)
Matei Martin