Recomandări

16 martie 2010   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Gelu Negrea, Dicţionar subiectiv al personajelor lui Caragiale (A-Z), Editura Cartea Romånească, 2009. Pentru mine, strict subiectiv, cartea anului literar 2009, prin travaliul spiritului critic, al unei inteligenţe îndărătnice, ostile la tot ce-i clişeu şi poncif în receptarea celui la fel de etern şi fascinant cît ţărişoara lui. (Radu Cosaşu)

● Filmele lui Slavomir Popovici (1930-1983), un important regizor de documentare din România, prezentate miercuri, 10 februarie, la ora 17,30, în sala „Horia Bernea“ a Muzeului Ţăranului Român. Filmele sale, în majoritate de artă şi etnografice, depăşesc sfera strictă a documentarului, putînd fi considerate poeme filozofice pe temele trecerii timpului şi ciclului vieţii. Vor vorbi Laurenţiu Damian, regizor; Radu Răutu, etnograf; Sorin Vieru, profesor consultant la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti. (Mircea Vasilescu)

● Dacă aţi ratat cumva extraordinara proză a lui Mircea Cărtărescu „Ada-Kaleh, Ada-Kaleh“ (o bijuterie!) apărută în numărul din toamnă al revistei Lettre Internationale, nu rataţi interviul acordat Ioanei Pârvulescu în România literară nr. 1 („A fost aventura fantastică a vieţii mele, anii cei mai rodnici. De la atîta scris, peniţa mi s-a cam tocit şi rezervorul stiloului nu mai e acum atît de plin, dar mă ţine încă în viaţă speranţa de a mai scrie cîndva o carte adevărată, care să poată sta alături de Orbitor, Nostalgia sau Levantul…“) şi, cu atît mai puţin, ediţia de azi a Gazetei sporturilor care se distribuie împreună chiar cu Nostalgia, cultissimul volum de povestiri tipărit într-un format special, adaptat cititului în mijloacele de transport în comun. (Marius Chivu)

Mai multe