Răni deschise, Vise de pe Bunker Hill, Vieţile pustnicilor Palestinei

2 octombrie 2013   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Urmăriţi seria de volume semnate de Solomon Marcus, publicate de Editura Spandugino. Tocmai a apărut Răni deschise, 3 – o culegere de interviuri, răspunsuri la anchete, prefeţe şi altele, publicate sub „vechiul regim“, între 1967-1989. Dacă vi se pare că sînt „texte minore“, răspîndite prin gazetele vremii, şi supuse cenzurii, prudenţelor, forfecărilor şi „comandamentelor“ epocii, nu vă grăbiţi să trageţi o concluzie. În unele se simte „corsetul“ vremurilor – cum însuşi profesorul Marcus recunoaşte, în prefaţă. Dar de-a lungul întregului volum transpar inteligenţa, deschiderea culturală şi capacitatea neobosită de a susţine cauza educaţiei şi a ştiinţei, ale acestui mare şi adevărat savant care este Solomon Marcus. (Mircea Vasilescu)

● Doi scriitori nord-americani, colegi de generaţie, dar cît se poate de diferiţi: unul ceva mai cunoscut, căci şi ecranizat, beatnicul John Fante, cu romanul Vise de pe Bunker Hill (traducere de Iulia Gorzo, Humanitas Fiction); celălalt numai bun de descoperit, existenţialistul Walker Percy, cu romanul Mirajul fericirii (traducere de Cătălina Antonia Stoenescu, Polirom). Eu încă mai sper că literatura noastră va beneficia cîndva, în mod direct, de pe urma acestor traduceri ale nord-americanilor. (Marius Chivu)

● Am descoperit plăcinte moldoveneşti autentice pe Bulevardul Dacia. Cu cartofi, ciuperci, brînză, mere, vişine, domneşti, învîrtite. Dar şi soleanca, zeamă de pui cu tăieţei, mici moldoveneşti. Am înţeles că „La plăcinte“ e deja un brand la Chişinău, acum există şi în Bucureşti. În plus, decorul – totul e pictat, ţesut, croşetat, de bun-gust. Mi-a plăcut. Aşadar, la plăcinte înainte, nu? (Adina Popescu)  

● Concert Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu şi Mircea Vintilă, intitulat „Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei“, în memoria lui Florian Pittiş; duminică, 6 octombrie, orele 19,30, la Sala Palatului. (Iaromira Popovici)

● Teatrul Naţional Iaşi îşi deschide stagiunea cu o reprezentaţie dominată de mituri şi magie. Premiera spectacolului Golem – creat de regizorul Alexander Hausvater după mai multe surse, de bază fiind poemul Der Goylem de H. Leivick – va avea loc pe 5 octombrie, orele 19, la Sala Mare. Piesa comemorează faptul că teatrul evreiesc s-a născut la Iaşi, aducînd un omagiu tuturor evreilor care au avut de suferit în perioada pogromului ieşean. (Cristina Ştefan)  

● Aştept cu nerăbdare ziua de 8 octombrie cînd, la Cinema Scala, are loc primul spectacol de stand-up comedy susţinut în România de unul dintre cei mai apreciaţi performeri de gen din Europa – actorul irlandez Dylan Moran. Show-ul face parte din turneul „Yeah, Yeah!“, care a fost descris de The Times drept „un masterclass de charismă comică: actorul trece de la un subiect la altul într-un mod aparent spontan, fiind, de fapt, extrem de bine organizat“. Mai găsiţi bilete pe www.myticket.ro. Alte detalii pe www.livehouse.ro. (Patricia Mihail)

● Între 4 şi 13 octombrie are loc cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film Anim’est, gala de deschidere avînd loc la Cinema Patria, începînd cu orele 19. (Stela Giurgeanu)

● Joi, 17 octombrie, la Sala Radio vor concerta Tigran Hamasyan şi Vijay Iyer, doi dintre cei mai apreciaţi pianişti de jazz ai momentului. Un american de origine armeană şi un american de origine indiană, ambii hipertalentaţi, efervescenţi, cosmopoliţi, curioşi şi transgresivi. Se-anunţă un foc de artificii. (Luiza Vasiliu)

● Nu rataţi Stagiunea de Teatru Politic; şi mai ales, spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit de Alice Monica Marinescu & David Schwartz. La Spaţiul Platforma pînă pe 4 noiembrie. (Matei Martin)

● Extraordinara ediţie bilingvă din Vieţile pustnicilor Palestinei a lui Chiril de Schitopolis (trad. din greaca veche, studiu introductiv şi note de Ierom. Agapie de la Corbu, Editura Sfîntul Nectarie), o mostră de acribie filologică şi plasticitate a limbajului, într-o prezentare grafică (datorată arhitectului Armand Grosu şi Editurii Baroque Books & Arts), rarisimă în vremurile acestea de secularizare (inclusiv) editorială.  (Simona Sora)

Mai multe