Qui est Momo, „Is It Time for the Jews to Leave Europe?“, „Alte glasuri, alte încăperi“

1 aprilie 2015   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Pentru snooker-iştii privitori şi nu numai privitori: nu uitaţi că ultima mare competiţie înaintea campionatului mondial se desfăşoară în China şi e transmisă de Eurosport. Neil Robertson a fost deja eliminat de (nu vă vine să credeţi) Dechawat Poomjaeng, jucătorul thailandez cu urechi de ţinut minte. Ronnie O’Sullivan n-a participat, retrăgîndu-se înainte de competiţie (lui se pare că nu-i prea place prin Asia). Dar în cursă mai sînt destule nume mari. (Andrei Manolescu) 

– o comedie dramatică după un text de Remi de Vos regizată de Theo Herghelegiu. O piesă despre problemele dureroase ale lumii de azi, un spectacol tonic. Se joacă la Teatrul Arca. (Matei Martin) 

● „Is It Time for the Jews to Leave Europe?“, un

consistent şi şocant de Jeffrey Goldberg pentru

despre revenirea în forţă a antisemitismului în Europa, din Franţa pînă-n Republica Moldova, trecînd prin Olanda şi Grecia. Online, aici:

(Luiza Vasiliu) 

● Piesa

în regia lui Alexandru Maftei, după textul lui Gyorgy Spiro, cu Dana Voicu şi Liviu Cheloiu, la Teatrul de Artă: o piesă vie şi actuală, jucată inspirat, în care, din păcate, te poţi recunoaşte uşor… (Iaromira Popovici) 

● Lectură de primăvară: Truman Capote,

(prima ediţie necenzurată, într-o nouă traducere, de George Volceanov, Editura Polirom, Colecţia „Top 10“). Capote a scris-o la 23 de ani şi a publicat-o în 1948. Întotdeauna am avut o slăbiciune pentru cărţile de debut ale autorilor.

are toate mărcile stilului lui Capote, dar şi ceva în plus: toată nesiguranţa şi singurătatea adolescenţei, condensate în povestea unui adolescent vizionar. (Ana Maria Sandu) 

● Pentru o duminică după-amiază însorită, în care nu ai nimic de făcut:

de Roald Dahl (Editura Arthur, 2013). Adică un băieţel ai cărui părinţi au murit mîncaţi de un rinocer uriaş porneşte într-o călătorie în miezul unei piersici vrăjite, alături de Maestrul Greierini, Domnişoara Păianjen, Rîma, Miriapodul, Licuriciul, Buburuza şi un Vierme de mătase. Şi pentru că versurile lui Dahl sînt delicioase, cartea mi-a făcut poftă de compot de piersici. (Adina Popescu) 

● „It was in China, late one moonless night, / The Simorgh first appeared to mortal sight / He let a feather float down through the air, / And rumours of its fame spread everywhere“ – poemul filozofic

(titlul original

) dezvoltă, în 4647 de versuri, o suită de parabole pe tema fundamentală a literaturii islamice, cea a păsării care, odată eliberată din captivitatea lumii reale, atinge absolutul. Spectacolul cu acelaşi titlu, reluat, într-o formulă nouă, la 20 de ani de la prima punere în scenă, deschide, practic, anul aniversar „Ţăndărică 70“. Regizorul Cristian Pepino, care semnează prezenta versiune la Teatrul „Ţăndărică“, reevaluează dimensiunea universal-umană a gîndirii poetului persan şi a filozofiei orientale, în evident contrast stilistic cu fanatismul funciar fundamentalist, opus raţionalismului. „Parcursul“ devine astfel un fapt de cunoaştere asumată, un drum iniţiatic al conştiinţei spre ea însăşi. Structurat ca un amplu poem vizual nonverbal, spectacolul este bazat pe gestică, mînuire, pantomimă şi dans. Această replică scenică peste secole are multiple conotaţii stilistice inedite ce se cer descifrate, cu atît mai mult în contextul nefast al debutului de secol XXI, pus sub semnul crimei la adresa culturii umanităţii. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe