Qu’est-ce que la gauche?, Să mîncăm etic, Vînătoare de scrisori și mistere

1 februarie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Collateral Beauty: a doua șansă, cu Helen Mirren, Will Smith și alți cîțiva actori cunoscuți, în regia lui David Frankel, e pe ecrane și poate fi văzut, dar, după părerea mea, nu e cine știe ce. Mai mult dramă decît comedie, cu actori care joacă bine, dar și cu clișee lacrimogen-hollywoodiene. Poți pierde o oră și jumătate cu el, dar numai dacă n-ai altceva mai serios de făcut. (Andrei Manolescu)

● Să mîncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale, de Gary L. Francione și Anna Charlton (Editura Adenium, 2015). Citiți această carte și veți găsi un eseu vioi și pertinent despre cum ajunge în farfurie pîinea noastră cea de toate zilele, adică friptura. O pledoarie convingătoare pentru etică în bucătărie. (Matei Martin)

●  Jurnalistele Cécile Amar și Marie-Laure Delorme au publicat, la Fayard, un volum care se numește Qu’est-ce que la gauche?, care reunește contribuțiile unor autori printre care Erri De Luca, Martine Aubry, Martin Hirsch, Jean-Luc Mélenchon, Élisabeth Roudinesco, Marc Dugain, Cécile Duflot, Régis Jauffret, Laurent Binet și Danièle Sallenave. Pentru că e o temă actua­lă și pentru că am avut de curînd un Dosar despre social-democrație, e interesant de văzut ce răspund intelectualii francezi la această întrebare. Cîteva texte puteți citi aici: http://bibliobs.nouvelobs.com/idees/20170120.OBS4109/qu-est-ce-que-la-gauche-les-reponses-d-annie-ernaux-winock-et-foessel.html. Concluzia o trage Annie Ernaux: „Am văzut stînga murind. An după an.“ (Ana Maria Sandu)

● Sing (2016, Christophe Lourdelet, Garth Jennings), un film de animație cu vocile, printre alții, ale lui Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Scarlett Johansson, Seth MacFarlane – care are meritul de a face lucrurile (care or fi ele) să pară la locul lor și de a te transforma într-un optimist, pentru scurt timp, măcar (chiar dacă, în realitate, nu prea ești). (Iaromira Popovici)

●  Vînătoare de scrisori și mistere, la Muzeul Național de Artă al României, pe 4 februarie (între orele 10 și 17). Adică un alt mod, mai neconvențional, de a vizita un muzeu pe care îl aștept de ani buni – de data aceasta, un traseu cu indicii pe parcursul căruia veți descoperi cîteva dintre misterele lucrărilor de artă din cadrul Galeriei Europene. Traseul durează o oră. (Adina Popescu) 

● „Rusciuc, sîmbătă. Marele stat-major a adoptat invenția colonelului Hahaler-aga pentru trecerea bașbuzucilor pe Dunăre. Invenția stă în aceasta: Întocmai ca un balon, se umflă turecii șalvarilor fiecărui bașabuzuc cu aer îndesat, pînă ajung ca două burdufe. Cu chipul acesta toți șalvarii fiind astfel umflați, bașabuzucilor le va veni foarte ușor a trece Dunărea, umblînd pe apă în picioare pînă-n genunchi. N.B. Din cauza întreruperii căilor, neprimind de trei zile poșta din Urlați, nu putem da nimic nou despre mersul resbelului în Asia-Mică.“ – I.L. Caragiale, la 165 de ani de la naștere. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe