Punctum, MHS, Pessoa

20 ianuarie 2011   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Totul e de citit şi, mai ales, de privit în revista de fotografie Punctum (nr. 5): interviurile substanţiale cu fotograful cubanez Raúl Cañibano şi cu scriitorul Attila Bartis („În literatură, sîntem predispuşi să ne prefacem că nu e vorba de realitate, în fotografie nu putem juca acest joc ipocrit şi fals“), amîndoi prezenţi, evident, şi cu cîte un calup serios de fotografii, prezentarea în cuvinte şi în imagini a tînărului fotograf Ciprian Ciocan, plus imaginile de arhivă ale lui Franz Duschek, cumnatul lui Carol Szathmari, fotografii realizate în tabăra armatei ruse din timpul Războiului de Independenţă din 1877. (Marius Chivu)

● Joi, 27 ianuarie, ora 18,00, la librăria Institutului Francez din Bucureşti, Svetlana Cârstean îl are drept invitat special în cadrul Cercului Poeţilor Apăruţi pe scriitorul Mircea Horia Simionescu. După ce ne-a sucit minţile cu atîtea pagini de proză excelentă, MHS a publicat anul trecut un prim volum de poeme, Versete de unică folosinţă, din care va citi în aceeaşi joi, neapărat ingenioasă şi bine temperată. Să veniţi din timp, ca să prindeţi loc. (Luiza Vasiliu)
 
● Fernando Pessoa, Cartea neliniştirii, compusă de Bernardo Soares, ajutor de contabil din Lisabona (traducere din portugheză, prefaţă şi note de Dinu Flămånd, ediţia a II-a, Editura Humanitas Fiction, 2010). La cîte nelinişti ne străbat, am obligaţia – nu lipsită de generozitate – de a vă împovăra cu încă una: să fiţi zilnic îngrijoraţi dacă nu cunoaşteţi ce-i trecea prin minte acestui ajutor de contabil portughez. De pildă: „Un singur lucru mă uluieşte mai mult ca prostia cu care mai toţi oamenii îşi petrec viaţa: inteligenţa pusă în această prostie“. (Radu Cosaşu)
 
● Dacă aţi ratat filmul Interviu din 2007, semnat de Steve Buscemi şi David Schechter, a apărut recent pe DVD. E genul de poveste simplă, care se complică şi se adînceşte cu fiecare replică şi te cucereşte de la primul minut. Partenera lui Buscemi, care interpretează rolul unui jurnalist, e spectaculoasa Sienna Miller, în postura de actriţă celebră de filme de televiziune. Din confruntarea celor doi ies scîntei. (Ana Maria Sandu)

Mai multe