Propunerile Dilema veche - muzeu, teatru, tenis

17 aprilie 2013   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Dacă nu vreţi nici la film, nici la teatru, puteţi merge joi, 18 aprilie, de la ora 19, la un workshop de reciclare a hîrtiei. Arca Urbană o are ca invitată pe Alina Blaga – una dintre iniţiatoarele Proiectului „Reciclare Creativă“ –, care vă va învăţa cum să revalorificaţi broşurile şi flyerele inutile care vă inundă adeseori cutiile poştale. (Patricia Mihail)

● Încercaţi booktopia.ro. E (tot) o reţea de socializare, dar e pe bază de cărţi: cine îşi face cont poate propune/recomanda cărţi, poate face schimb de impresii şi mesaje cu alţi cititori, poate scrie recenzii. Sau măcar poate arunca o privire, ca să vadă „ce mai citeşte lumea“. În alte ţări (de exemplu, Marea Britanie ori Suedia), cluburile/asociaţiile de lectură au o îndelungată tradiţie. Noi am ratat faza „reală“ (căci nu prea există astfel de adunări ale cititorilor dornici de a schimba impresii despre cărţile citite), dar putem să recuperăm acum, în faza virtuală. Faceţi-vă, aşadar, cont pe booktopia.ro şi mai vorbim. (Mircea Vasilescu)

● Cînd eram mică, dintre romanele cu puştani teribili am citit doar Băieţii de pe strada Pal, aşa că m-am bucurat să descopăr o altă carte a copiilor de pretutindeni şi din toate timpurile – Emil şi detectivii, de Erich Kästner. Reeditată la Editura Arthur. (Adina Popescu)

● Dacă vă grăbiţi, s-ar putea să mai găsiţi bilete la concertul basistului israelian Avishai Cohen, de joi, 25 aprilie, la Sala Radio din Bucureşti. Avishai e cel mai rockstar dintre jazzmanii pe care i-am văzut vreodată live, are şi umor, şi tandreţe, şi nerv, şi o forţă uriaşă de seducţie. N-am nici o problemă să spun de pe-acum că va fi un concert memorabil. (Luiza Vasiliu)

● După un an de pauză – autoimpusă –, un an petrecut la o fermă de animale din Anglia, timp în care a curăţat grajduri şi şi-a căutat liniştea interioară, campionul mondial en-titre la snooker, Ronnie O’Sullivan, a declarat că s-a plictisit de atîta lipsă de activitate şi s-a hotărît să revină în circuitul mondial. Din 20 aprilie, aşadar, începe Campionatul Mondial de Snooker, cu O’Sullivan în rolul principal. (Stela Giurgeanu)

● Teatrul Municipal „Bacovia“ organizează, între 26-30 aprilie, a VIII-a ediţie a festivalului-concurs de one man show Gala Star. „Ca şi în ediţiile anterioare, Gala Star 2013 îşi propune să stimuleze interesul publicului pentru recital ca formă autonomă de spectacol, precum şi interesul artiştilor faţă de acest gen de spectacol individual şi de autor. One man show-ul deţine capacitatea de a concentra materialul artistic în timp, spaţiu şi intensitate emoţională. Se poate juca în spaţii extrem de variate – fără a necesita resurse excepţionale financiare, de producţie sau de timp.“ Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii se numără Angela Gheorghiu şi Dan Grigore. (Matei Martin)

● Cei din lume fără nume – un emoţionant caiet cu interviuri, statistici, fotografii şi documente de arhivă, editat de Muzeul Ţăranului Român împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în urma expoziţiei dedicate politicii pronataliste a regimului Ceauşescu, curatori: Lila Passima şi Cosmin Manolache. (Marius Chivu)

● În caz că nu ajungeţi anul acesta la TIFF, nu trebuie să rataţi documentarul Searching for Sugar Man, care va fi proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (21 aprilie, ora 13, la Cinema Studio). Filmul de debut al suedezului Malik Bendjelloul a cîştigat Oscarul şi a făcut furori în lumea întregă. O să vă îndrăgostiţi de Rodriguez, cîntăreţul fără noroc, şi apoi o să-i ascultaţi melodiile în buclă. (Ana Maria Sandu)

● Revista literară braşoveană Corpul T, nr. 4/2013, în care, din nou, totul e de citit, de la interviul cu Letiţia Ilea (realizat de Naomi Ionică), la reluarea Maratonului de Poezie de la Braşov din noiembrie 2012 şi pînă la „Recolta 2012“ a seminarului de scriere creativă condus de Alexandru Muşina – rescrieri „impuse“ şi texte „liber alese“, care-ar trebui studiate de orice profesor de literatură care nu vrea să-şi plictisească elevii. (Simona Sora)

● Asociaţia Culturală „Notes&Ties“ prezintă concertul extraordinar cameral Note de primăvară, care va avea loc duminică, 21 aprilie 2013, ora 19, în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai, şi care îi are ca protagonişti pe violonistul Alexandru Tomescu şi pe pianistul Eduard Kunz. Expoziţia „Peisaj Minuna“, a tînărului artist Matei Agachi, acompaniază concertul Note de primăvară, într-o notă muzicală, deoarece tablourile expuse ne dezvăluie percepţia artistului asupra muzicii şi a celor ce au compus-o. (Lucian Muntean)

● Pentru cei care de regulă nu merg în tribunele competiţiilor sportive, turneul de tenis care începe la Bucureşti la sfîrşitul acestei săptămîni poate fi o bună excepţie. E vorba de turneul ATP, deja cunoscut sub numele de „Năstase Ţiriac Trophy“, de la Arenele BNR, şi la care, anul acesta, participă cîţiva jucători cunoscuţi – ca Gilles Simon, Andreas Seppi, Florian Mayer, Mihail Iujnîi sau Gaël Monfils. Dacă mai punem la socoteală şi meciul demonstrativ cu Ilie Năstase, Mansour Bahrami, Henri Leconte şi Andrei Pavel, avem destule motive să credem că merită văzut. Ready? (Andrei Manolescu)

Mai multe