Propunerile Dilema veche - carte - film - zbor

24 aprilie 2013   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Eurozine – reţeaua revistelor culturale europene din care face parte şi Dilema veche – a creat de curînd Time to Talk, o platformă care alătură zece „European Houses of Debate“, aflate la Londra, Amsterdam, Viena, Barcelona, Varşovia, Sofia etc. Ştiu, la noi temele europene nu prea au succes, iar dacă propui o asemenea dezbatere ţi se poate răspunde scurt că e „moartea pasiunii“. Totuşi, pentru că problemele Europei sînt şi ale noastre (nicidecum doar „ale lor“), vă propun să daţi un click aici: http://www.eurozine.com/timetotalk/. (Mircea Vasilescu)

● E o emisiune care, prin deceniile trecute, ar fi fost de neconceput: Ora Regelui. O oră care începe în fiecare sîmbătă, de la ora 13, pe TVR 1, şi în care poţi descoperi o altă Românie, aşa cum ar fi trebuit să fie, dacă n-am fi suferit accidentul istoric numit comunism. (Andrei Manolescu)

● Dacă v-aţi săturat de tradiţionalele grătare de 1 mai şi sînteţi pasionaţi de zborul de acrobaţie, pe 1 şi 2 mai 2013 puteţi merge la Aerodromul Băneşti, din Prahova, unde va avea loc evenimentul „Safety Demo“, cu Iacării Acrobaţi. Mai multe detalii găsiţi pe www.yak52.ro. (Patricia Mihail)

● Duminică, 28 martie, ora 19,30, la Cinemateca Eforie, L’Atalante (r. Jean Vigo, 1934), una dintre capodoperele avangardei. Dacă mergeţi, veţi intra automat într-un club secret al bucureştenilor care încă se mai duc la cinematecă, un fel de masonerie cinefilă. Nu vă temeţi, n-o să mai ştie nimeni... (Luiza Vasiliu)

● Anul acesta nu doar Dilema veche a împlinit 20 de ani, ci şi Sarmalele Reci. Zoltán András şi ai lui îi invită pe toţi sarmaliştii pe 9 mai, la Hard Rock Cafe, la concertul aniversar din cadrul turneului „Sarmalele Reci – Anul douăzeci“. Vor fi prezenţi, desigur şi „Gaşca de la bloc“, „Violeta“ sau „Ana are mere“. (Adina Popescu)

● Noul Bistro Violeta’s (în loc de Violeta's Vintage Kitchen de pe Calderon) mai mare, cu o curte mai încăpătoare, nu departe de Unirii (Ionescu Gion 9), cu aproximativ aceeaşi mîncare bună şi sănătoasă (gătită de Violeta însăşi, zilnic) în variantă mai vegetariană. Recomand în special desertul cu grîu, de post, şi pîinea în sine. (Iaromira Popovici)

● Vînătoarea, filmul lui Thomas Vinterberg pentru care danezul Mads Mikkelsen a primit la Cannes în 2012 Premiul pentru „Cel mai bun actor“, a intrat pe ecrane. E o dramă care aminteşte de Dogville, cu un casting excelent (fetiţa blondă care e motoraşul declanşării poveştii e greu de uitat) şi cu multă tensiune. (Ana Maria Sandu)

● Vineri, 26 aprilie, la Librăria Cărtureşti Verona, de la ora 18, va avea loc evenimentul de lansare al primei cărţi-audio dedicate lui Ştefan Aug. Doinaş – Trandafirul negru, 55 de poeme rostite de autor la Radio între 1970 şi 2002, cu ilustraţii de Tudor Banuş (Editura Casa Radio). La evenimentul moderat de Daria Ghiu vor participa Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Alina Ledeanu, Dan Verona şi subsemnatul. (Marius Chivu)

● Pentru cei happy few care încă mai ascultă death & doom metal: Anathema cîntă la Bucureşti. Concertul e pe 26 aprilie, la Hard Rock Cafe. (Matei Martin)

● Cezar Paul-Bădescu şi-a strîns într-un volum (o parte din) cronicile TV apărute în Dilema veche. Cartea se numeşte Umbre pe ecranul tranziţiei şi e un soi de istorie a României care foloseşte drept referinţe emisini de tot felul. Parcursul acestor personaje care-au trecut, via tubul catodic, şi prin sufrageriile, bucătăriile sau dormitoarele noastre e punctat prin comentarii acide şi lovituri bine ţintite. Cei care au aprins televizorul mai tîrziu vor înţelege, citind această carte, de ce am ajuns unde-am ajuns. (Matei Martin)

● Scurta povestire a lui Andrés Barba, Buna intenţie, tradusă şi prezentată de Luminiţa Voina-Răuţ în România literară (nr.14/2013), o istorie de familie despre complezenţă şi vinovăţie, despre „cele cele o mie de feţe ale Mamei“ şi identificarea minuţioasă a fiicei cu fiecare dintre ele. De citit şi de urmărit apariţia volumului în curînd, la Editura Vellant.(Simona Sora)

● Nu uitaţi că la Eurosport zilele acestea poate fi urmărit campionatul mondial de snooker. Povestea principală a ediţiei actuale e legată de charismaticul Ronnie O’Sullivan (supranumit „The Rocket“ pentru viteza cu care execută loviturile), cel care s-a retras din competiţii după ce a cîştigat ediţia de anul trecut a campionatului mondial. El a revenit abia acum, la un an distanţă, pentru a-şi apăra titlul. Se spune că între timp a muncit la o fermă, săpînd, rînind grajduri şi reparînd garduri. Lumea era curioasă să vadă în ce formă poate fi un jucător care timp de un an n-a participat la nici o competiţie oficială. Ei bine, în primul tur, Ronnie l-a bătut măr pe Marcus Campbell, numărul 27 mondial. Şi e de văzut cum se va descurca mai departe. (Andrei Manolescu)

● Înfiinţat în anul 1951, în Paris, de către artistul de avangardă Alain Bernardin, cabaretul original Crazy Horse, în premieră la Bucureşti, la World Trade Plaza, în perioada 23-26 mai 2013, cu spectacolul Forever Crazy. (Dana Călinescu)

Mai multe