Propunerile Dilema veche - alpinism - poezie - proza

● La vîrsta de 52 de ani, primul alpinist român care a urcat pe Everest continuă să aibă planuri mari. Anul acesta, Constantin Lăcătuşu vrea să cucerească – în premieră mondială – vîrful Tsartse din Himalaya, împreună cu alţi patru alpinişti germani. Deşi are „doar“ 6343 de metri, vîrful Tsartse este neescaladat de om, pînă în prezent. Lăcătuşu se află la a treia tentativă de a cuceri acest vîrf periculos, pe care, în ultimii ani, mai multe echipe de alpinişti din întreaga lume au încercat să-l atingă, fără succes. Expediţia a început pe data de 6 mai, e planificată să dureze o lună, iar povestea ei va fi transmisă prin satelit. (Andrei Manolescu)

● Documentîndu-mă pentru dosarul despre comunism şi modul cum acesta este înţeles de cei care nu l-au trăit, am descoperit un site fascinant, cu ajutorul căruia am reuşit să mă întorc în timp. Istoria comunismului în România – o iniaţiativă a Fundaţiei Soros – este o lecţie de comunism pentru adolescenţii şi tinerii de azi, şi un motiv în plus de „antinostalgie“ pentru ceilalţi. (Adina Popescu)

● Corespondenţa lui Flaubert, în special cu Louise Colet. Se poate citi şi cap-coadă, şi pe sărite. Sentimentul va fi acelaşi: scrisorile vorbesc despre o intimitate artistică şi umană, aşa cum în era e-mail-urilor şi a Facebook-ului, nu ai cum să-ţi mai imaginezi. Se scria aşezat, cu conştiinţa că e important şi că nu mai poţi să dai delete. (Ana Maria Sandu)

● Anul acesta, nu doar Dilema veche a împlinit două decenii. Formaţia Sarmalele Reci sărbătoreşte, de asemenea, 20 de ani de existenţă, printr-un turneu naţional. Joi, 9 mai 2013, începînd cu ora 21,00, la Hard Rock Cafe din Bucureşti are loc concertul aniversar şi punctul culminant al turneului „Sarmalele Reci – Anul douăzeci“. Pentru toţi cei cărora le e dor de „Violeta“, „Mona“, „Ana are mere“, „Prostia la putere“, „Maniac“ sau „Şpriţ de vară“. (Patricia Mihail)

● Proza scurtă a celor cunoscuţi sub numele de Ilf & Petrov, 1001 de zile sau Noua Şeherezadă (traducere de Adriana Liciu, Editura Polirom) – povestiri şi schiţe, scenarii şi scenete, foiletoane şi vodeviluri, ficţiuni şi reportaje. Adică 840 de pagini de grotesc, absurd, comicării şi parodii ruseşti. (Marius Chivu)

● Dacă vă e dor de scriitorii Matei Florian şi T.O. Bobe, îi puteţi vedea vineri, 10 mai (Ziua Regelui), ora 18,30, la Librăria Bastilia din Bucureşti, cînd vor lansa La mine-n cap (Cartea Românească, 2013), romanul de debut al Laviniei Bălulescu. După care, dacă vă e dor de Toulouse Lautrec şi de-un concert acustic pe terasă, în lumina apusului de mai, puteţi merge, de la ora 20, la deschiderea oficială a terasei Readers Cafe. Dacă, în schimb, vă e dor de rege, nu ştiu ce să vă recomand. (Luiza Vasiliu)

● Cartea lui Cătălin Ghiţă, Orientul Europei romantice (Editura Tracus Arte, 2013, „Cuvînt înainte“ de Alexandru Cistelecan) – o relaxată (dar plină de miez) incursiune în poezia romantică, privită prin caleidoscopul „alterităţii ca exotism“. Un studiu încheiat la toţi nasturii, dar în care încape şi polemica, şi refuzul ideologizării şi, mai ales, umorul. Cine mai are curajul să încheie un studiu academic cu o glumă a lui Lovinescu povestind riposta unui student român agasat de un turc ce voia bacşiş: „Bacşiş, efendi? Ioc bacşiş, geanabet, caraghioz, puşlama, ciulama, tuslama, pacea, calabalîc, babalîc, ciorbalîc, sacîz, marafet, ghelir, chilipir, bucluc, ghiordum, hai bacşiş? – sictir, bre!“ (Simona Sora)

● Dacă vreţi veşti bune, intraţi pe www.centuracicloturisticabucuresti.ro şi o să vedeţi cum prinde contur o idee foarte bună: o reţea de comunităţi rurale din jurul Capitalei, unde să se amenajeze trasee pentru cicloturism. Adică, pe scurt: Centura Cicloturistică Bucureşti. Primul „circuit“ de acest fel a fost inaugurat acum cîteva săptămîni, în comuna Ciocăneşti (la 30 de km de centrul Bucureştiului). Dacă aveţi bicicletă, poftiţi. Dar – ca să nu fiu înţeles greşit – precizez că nu e o veste bună doar pentru biciclişti: ideea principală e că, în jurul prăfoasei şi agitatei noastre Capitale, ai ce face şi ai ce vedea. Totul e să vrei. (Mircea Vasilescu)

● Un prînz la restaurantul militar Bucureşti, adică la Casa Centrală a Armatei, dacă vrei să ai o plăcută senzaţie de întoarcere nostalgică în timp, în faţa cunoscutului caşcaval pane, a ficăţeilor de pui, a „muşchiului de văcuţă“ sau a „muşchiuleţului de porc“. Toate, însă, într-o locaţie impunătoare şi la preţuri rezonabile. (Iaromira Popovici)

● În Capitală, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, pînă pe 12 mai, are loc expoziţia de ouă încondeiate „Sărbătoarea Paştelui“, unde puteţi descoperi, pe lîngă arta încondeierii, tradiţii româneşti legate de sărbătoarea pascală. (Stela Giurgeanu)

Mai multe