Propunerile Dilema veche

● Gabriel Chifu, Însemnări din ţinutul misterios (Editura Cartea Românească, 2011) – un volum liminal, în care obiectele poetice din alte volume s-au interiorizat, ca într-o revelaţie de sine: „Să nu-i dispreţuim pe cei umili, pe cei învinşi, / furtuna pornită din sufletele lor / poate schimba configuraţia pămîntului – îmi zic în vreme ce îngrijesc trandafiri / în curtea casei de la Craiova. / Tai cu foarfeca rămurelele ofilite, / gîndurile curg limpede ca o apă de munte, / stau aici îngropat în linişte. / N-aş mai pleca, n-aş mai pleca. / În fapt, nici n-am unde: / pentru mine / lumea s-a mutat înăuntru.“ (Simona Sora)

● Titlurile româneşti au viaţă scurtă pe ecranele noastre, aşadar nu rataţi premierele cinemtografice din luna martie: Poziţia copilului (regia Călin Peter Netzer), proaspăt premiat la Berlin cu Ursul de Aur, Killing Time (regia Florin Piersic Jr.) şi Domestic (regia Adrian Sitaru). Aveţi de unde alege, oferta e variată: o dramă în care o mamă posesivă, interpretată de Luminiţa Gheorghiu, încearcă să-şi salveze fiul (Bogdan Dumitrache) după ce acesta a accidentat mortal un copil, o poveste cu umor negru şi cu asasini plătiţi, şi o comedie cu oameni şi animalele lor de companie. Parcă e păcat ca regizorii români să colecţioneze mari premii internaţionale şi spectatorii din ţară să fie atît de puţin curioşi să meargă să le vadă. (Ana Maria Sandu)

● Kinoautomat – primul film interactiv din lume, conceput de către Radúz Cincera pentru pavilionul cehoslovac de la Expoziţia Mondială din ’67 din Montréal va putea fi văzut (şi testat) pe 7 martie la Cinema Victoria din Cluj, şi pe 9 martie la Centrul Ceh din Bucureşti. Însă, indiferent ce decizie veţi lua (interactivitatea constă în faptul că publicul este întrebat cum preferă să se continue povestea), finalul va fi acelaşi: scena incendierii apartamentului, căci filmul este o satiră la adresa democraţiei. Şi indiferent dacă vă plac sau nu astfel de experimente (din ce în ce mai la modă astăzi), este vorba despre un film care a făcut istorie la vremea respectivă. (Adina Popescu)

● Au început înscrierile la cea de-a doua ediţie a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar“, eveniment care îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale mediului editorial local. În concurs intră produsele editoriale ale anului 2012. Sînt invitate să participe toate editurile care sînt înregistrate, publică şi difuzează carte în România (inclusiv cele din Republica Moldova, care au o filială în România), tipografiile, bibliotecile, librăriile care au sediul pe teritoriul României, precum şi cele online, înregistrate ca firme româneşti şi platformele online dedicate promovării cărţilor. Termenul de înscriere a proiectelor în competiţie este 15 martie 2013, iar gala de decernare a premiilor va avea loc pe 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale a României. Mai multe detalii, regulamentul concursului şi formularele de înscriere se găsesc la www.galabundetipar.ro. (Matei Martin)

● La Muzeul de Geologie din Capitală, la magazinul de suveniruri, pe lîngă pietre şi bijuterii din rocă, găsiţi şi plicuri filatelice cu timbre străine, pe categorii. Unul costă doar 3,50 de lei. (Stela Giurgeanu)

● „Camera din faţă“ (de pe Mendeleev 22) e un amestec simpatic şi uşor înghesuit de multe soiuri de ceaiuri şi cafele, şerbet, dulceaţă şi prăjituri de casă. (Iaromira Popovici)

● „Întruchipîndu-l pe Mao“ este o expoziţie inedită de fotografie, a artistei canadiene Nathalie Daoust. Lucrările care îl prezintă pe Mao Zedong – întemeietorul Republicii Populare Chineze – în ipostaze domestice, sînt expuse într-o relaţie subtilă cu exponatele din colecţia Muzeului de Artă Comparată Sîngeorz-Băi, conceptul fiind realizat de curatorul Maxim Dumitraş. Mao rămîne la Sîngeorz-Băi pînă în data de 21 aprilie 2013. (Lucian Muntean)

● Hotel Universal la Braşov. Miercuri, 13 martie, la ora 16,00, Librăria „Şt.O. Iosif“ (str. Mureşenilor nr. 14) din Braşov va găzdui (re)lansarea romanului Hotel Universal de Simona Sora, volum apărut la sfîrşitul anului 2012 în colecţia „Ego Proză“ a Editurii Polirom. Vor prezenta: Andrei Bodiu, Alexandru Muşina şi Adrian Lăcătuş, iar Simona Sora va citi un fragment din noul său roman. Dilematicii braşoveni, dar şi cititorii nedilematici cărora le plac hotelurile de tradiţie sînt aşteptaţi cu drag la librărie. (Andrei Manolescu)

Foto:  Maxim Dumitraş

Mai multe