Propunerile Dilema Veche
• A început Stagiunea TIR (adică: Teatrul Istoriilor Recente). Proiectul iniţiat de Gazeta de Artă Politică îşi propune să reviziteze, prin teatru, momente controversate ale istoriei recente. Programul complet se găseşte la artapolitica.ro. (Matei Martin)
•Joi, 2 octombrie, la Godot Café Teatru (19,30), Cîntec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase, un video-poem teatral aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frînturi din interviurile, gîndurile şi amintirile Mariei Tănase, alături de şase dintre cîntecele artistei, interpretate live de actriţa şi cîntăreaţa Mirela Pană. O confesiune-concert semnată de regizoarea Carmen Lidia Vidu. (Adina Popescu)
• Jurnalul lui Witold Gombrowicz (Editura Univers, 1998, traducere de Olga Zaicik) e una dintre cărţile pe care le răsfoiesc des. A ajuns, săracul, destul de hărtănit. Dar nu contează, important e că încă mă emoţionează, chiar şi deschis la întîmplare: „Locuinţa mea era şi ea încărcată de somn – ca să ajung pînă la odaia mea trebuia să trec prin faţa a cinci uşi îndărătul cărora sta cuibărit somnul, mai întîi al lui Robert (student argentinian), şi al lui Herr Klug (negustor), apoi al lui Don Eugenio, care e rus şi care lucrează în port, Vasile, care e român, şi Arany, argentinian, funcţionar. Dorm sau nu dorm? Trebuie să umblu încet, să le respect odihna, pe care n-o cunosc… În genere aici nu cunosc nimic şi pe nimeni, convorbirile mele cu ei sînt que tal? şi tiempo loco, bătrînelul, care pînă mai deunăzi a locuit în odaia lui Arany, m-a oprit într-o zi şi m-a întrebat dacă nu vreau să cumpăr patul lui de bronz, şi o săptămînă mai tîrziu a murit“ – 1962, Buenos Aires. (Ana Maria Sandu)
• Taximetriştii cu sisteme filozofice bine închegate, care, între două curse, îţi demonstrează – zic ei –, scurt, de pildă, de ce nu există Dumnezeu, cu argumente din... lecturi. Totul e să nu ai parte de curse prea lungi. (Iaromira Popovici)
• The Expendables 3 (regia Patrick Hughes), dacă îl mai prindeţi prin vreun cinematograf, dacă nu pentru cantitatea enormă de explozii cărora le supravieţuiesc Stallone & Co. sau pentru faptul că a fost filmat şi în România (într-un fictiv Muzeu de Artă Modernă în care e expusă Coloana Infinitului), atunci măcar pentru rolul lui Antonio Banderas de mercenar cult, guraliv şi hiperkinetic – absolut memorabil! (Marius Chivu)
• Pentru mine, toamna în Bucureşti vine odată cu Anim’est-ul. Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie (www.animest.ro) începe vineri, 3 octombrie, şi durează mai bine de o săptămînă. Mai mare bucuria! (Luiza Vasiliu)
• O carte destul de stufoasă, cum de fapt este şi subiectul ei: MI6. Adevăruri şocante despre serviciile secrete britanice de Gordon Corera (Litera, 2014). Autorul, jurnalist la BBC, corespondent în probleme de securitate, îşi introduce cititorii în interiorul legendarului serviciu de spionaj britanic, o instituţie a cărei existenţă multă vreme nici nu a fost recunoscută oficial. Prezentarea eşecurilor serviciului care, la începutul Războiului Rece, cel puţin, se înregistrau pe bandă rulantă, are darul să mai reducă din aura legendară care a fost construită în jurul operaţiunilor de spionaj ale britanicilor în special, de romanele şi filmele cu James Bond. La acest capitol se pare că ficţiunea bate realitatea. (Andrei Manolescu)
• La Foişorul de Foc, pînă pe 4 octombrie, are loc Bucharest Art Week, un festival menit să alăture Bucureştiul marilor oraşe europene, construit „în jurul nevoii de experiment şi de schimb cultural între artişti din ţările europene“. (Stela Giurgeanu)