Prince Avalanche, Seinfeld şi sora lui Nabokov, longreads.com

13 februarie 2014   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● M-am bucurat mult că a apărut cartea Simonei Sora, Seinfeld şi sora lui Nabokov (Polirom, 2014). Întotdeauna am avut senzaţia că textele publicate ani de-a rîndul la rubrica ei, „Biograffiti“, din Dilema veche, pe care le-am citit mereu cu admiraţie, nu erau nişte însemnări spectaculoase de lectură, ci mărturiile unei aventuri personale. Drumul trecea întotdeauna prin literatură, dar nu se oprea niciodată acolo. Am simţit că Seinfeld şi sora lui Nabokov te poate face să-ţi recîştigi încrederea în scris, în cazul în care, la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, nu mai crezi la fel de tare în puterea lui. (Ana Maria Sandu)

● Prima ediţie a festivalului „Like CNDB“, 9-28 februarie, Centrul Naţional al Dansului. Din program: 13 februarie, ora 19,30 – Farid Fairuz, Realia (Bucureşti – Beirut); 15 februarie, ora 19,30 – Vava Ştefănescu, Cvartet pentru o lavalieră; 16 februarie, 12,00-20,00 – Mădălina Dan, Hematopoesis; 22 februarie, ora 19,30 – Ferenc Sinkó şi Leta Popescu, Parallel; 27 februarie, ora 19,30 – Andreea Novac, Despre tandreţe şi Dance a playful body. Mai multe pe cndb.ro. (Luiza Vasiliu)

● Am văzut Prince Avalanche, semnat de David Gordon Green, care e un mic star al cinema-ului independent american, anul trecut, la TIFF. În curînd, intră pe ecrane. E o poveste de-o simplitate înduioşătoare, un film despre singurătate, prietenie şi izolare. O comedie dulce-amară de la care ieşi cu un zîmbet în colţul gurii. (Ana Maria Sandu).  

● Intraţi, din cînd în cînd, pe longreads.com, care „centralizează“ articole lungi din diverse publicaţii (ceea ce vă scuteşte de umblat, din click în click, pe multe site-uri). Nu se poate să nu găsiţi ceva interesant. De exemplu, săptămîna trecută era semnalat acolo un articol de Steve Greenberg, apărut pe billboard.com: „How the Beatles Went Viral: Blunders, Technology & Luck Broke the Fab Four in America“. Începe aşa: „Aveţi în vedere următoarele: la sfîrşitul lui 1963, aproape nimeni nu auzise în America de Beatles. Pe 9 februarie 1964, au avut cea mai mare audienţă TV din istorie – 73 de milioane de telespectatori – cînd au apărut la The Ed Sullivan Show. Cum de a putut avea loc o cucerire atît de rapidă?“ Pe atunci – precizez pentru cei mai tineri – nu existau Twitter, YouTube, Facebook etc. Răspunsul la întrebare se găseşte în cele 10.704 cuvinte ale articolului, care poate fi citit – socoteşte longreads.com – în 42 de minute. (Mircea Vasilescu)

● Joi, 20 februarie, Deep Purple concertează la Sala Polivalentă. Recomand concertul nu pentru ce a fost această trupă, ci chiar pentru ce este ea acum. Albumul lor de anul trecut, Now What?!, reprezintă, alături de 13 al celor de la Black Sabbath, un foarte bun, surprinzător de bun comeback. Sună ca-n vremurile bune. (Marius Chivu)

● Că tot e vremea sporturilor de iarnă, ca unul care am bătut ani la rînd Alpii pe schiuri, le-aş recomanda celor amatori de aşa ceva să evite regiunea Arlberg. E mai scump şi, în ciuda faimei speciale a zonei, comunicarea cu localnicii e de multe ori dificilă, iar pîrtiile sînt mai prost întreţinute decît în alte regiuni ale Austriei. Mai bine şi mai vesel e în Tirol. (Andrei Manolescu)

● Mergeţi joi, 13 februarie, de la 19,30, la Centrul Naţional al Dansului, ca să vedeţi Realia (Bucureşti – Beirut) a lui Fairid Fairuz. În 2010, artistul Mihai Mihalcea a lansat un proiect de ficţionalizare a propriei biografii, devenind Farid Fairuz. Din acest proiect – care presupune o serie de întrebări şi reflecţii cu privire la producţia culturală, capitalism, sexualitate şi religie – face parte şi acest performance, a cărui dramaturgie amestecă planuri temporale, evenimente reale şi fictive din viaţa unui personaj care trăieşte simultan o dublă identitate. (Adina Popescu)

● Vineri, de Valentine’s Day, la Teatrul de Artă se joacă Şase din patruzeci şi nouă (de Spiró György, regia Alexandru Maftei, cu Dana Voicu şi Liviu Cheloiu). E un semn că norocul nu vine numai de la loto. Detalii despre spectacol găsiţi la www.teatruldearta.ro (Matei Martin).

● În Culise (fostul club Prometheus, din Bucureşti), pe 17 februarie, ora 20, Matei Vişniec: Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt. (Stela Giurgeanu)

Mai multe