Premiile Gopo, Femeia la carte, Cîntăreaţa cheală

15 martie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● La Théâtre de la Huchette din Paris se joacă, neîntrerupt, de 60 de ani, Cîntăreața cheală de Eugène Ionesco. E, în multe privințe, un spectacol de patrimoniu. De văzut neapărat! (Matei Martin)

● Joi, 16 martie, de la ora 19, în cafeneaua librăriei Cărtureşti Verona va avea loc maratonul de lectură „Femeia la carte“. Vor citi: Elena Vlădăreanu, Angela Marinescu, Nora Iuga, Simona Popescu, Simona Sora, Bianca Burța-Cernat și Gabriela Adameşteanu. (Cristina Ştefan)

● Săptămîna trecută, la Teatrul German de Stat din Timișoara a fost premiera spectacolului (basm muzical) Cartea Junglei după Rudyard Kipling, în versiunea scenică, regia și coregrafia lui Răzvan Mazilu. Pare o idee grozavă să faci așa un spectacol după celebra carte a lui Kipling. Lumea se va întreba ime­diat cine și cum l-o juca pe Baloo, cine și cum o juca-o pe Bagheera, cine și cum o fi șarpele Kaa. Sînt toate șansele să fie un mare succes. Norocul timișorenilor. (Andrei Manolescu)

● După ce am făcut o noapte albă la Oscaruri şi ne-a sărit somnul cînd s-au încurcat plicurile cu numele cîştigătorilor, ne pregătim pentru seara Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 21 martie. Nu ne rămîne decît să sperăm că filmele româneşti cîştigătoare vor fi mai norocoase. (Ana Maria Sandu)

● La Humanitas, o apariție editorială cu totul specială: Cugetări. Dialog despre guvernarea Florenței, de Francesco Guicciardini. Autorul a fost un strălucit jurist în Florența secolului al XVI-lea. Apropiat al casei de Medici, a avut multe însărcinări politico-diplomatice din partea marii dinastii. Această carte grupează traducerea a două dintre lucrările sale. Guicciardini reflectează la modul în care acționează principii, sacerdoții, negustorii, bancherii, dar și norodul, încercînd să găsească formule echilibrate și acceptabile pentru conducerea cetății, dar și sensuri mai ample, pentru cei preocupați de istorie. Guicciardini scrie despre politică inteligent, fără să fie cinic, informat fără să fie arogant și nici nu-și arogă autoritatea de a da sfaturi conducătorilor, precum mai vîrstnicul lui prietenul, Machiavelli. Poate de aceea, cărțile lui Guicciardini sînt mai folositoare decît cele ale lui Machiavelli. (Sever Voinescu)

● Eveniment cultural pe scena Operei Naționale București: celebra soprană Sumi Jo, în La Traviata de Giuseppe Verdi, miercuri, 22 martie. Un spectacol de excepție cu nume prestigioase în toate punctele cheie: dirijor – Marcello Mottadelli, coordonatorului artistic al Operei Naționale București; regie – Paul Curran, scenografie – Gary McCann, design de lumini – ­Paul Hackenmueller, maestru de cor – Daniel Jinga, asistent de regie – Paula Gherghe. Tenorul Valter Borin va susține rolul lui Alfredo Germont, iar Ștefan Ignat va fi Giorgio Germont. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe