Poveşti trăsnite, tenis, Street Delivery

● Pe lîngă obligatoriul Street Delivery (12-14 iunie, pe str. Arthur Verona), ar mai fi de bifat două lucruri: duminică, 14 iunie, la ora 19, la „Elvira Popescu“ (Bd. Dacia nr. 77), un concert de jazz ruso-ucrainean pentru urechi fine – Duo for One. Arkady Shilkloper & Vadim Neselovskyi; luni, 15 iunie, la ora 18, la Frontline Club Bucureşti (str. Ştirbei Vodă nr. 104-105), o dezbatere despre cei 25 de ani de presă liberă în România, la care participă Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, şi Cătălin Tolontan, redactor-şef la Gazeta Sporturilor. (Luiza Vasiliu)  

● Vineri, sîmbătă şi duminică (12, 13, 14 iunie), de la ora 21, cu plecare din faţa Libăriei Cărtureşti Verona, traseul cultural nocturn „De la ARO la Bulevard“ organizat de ARCEN, care propune un spaţiu alternativ de promenadă între strada Arthur Verona şi Grădina Cişmigiu. Un traseu despre lumea bună bucureşteană din anii ’20-’30, cu obiceiurile şi obsesiile ei, cu invenţiile modernităţii la care trebuie să facă faţă, o lume care iubeşte muzica, manierele şi cafeaua bună. (Adina Popescu)  

● În pragul Orientului. Călători cehi despre ţările române, o foarte interesantă antologie de Anca Irina Ionescu, apărută la Editura Curtea Veche, care adună fragmente reprezentative selectate din jurnale de călătorie, scrisori şi lucrări ştiinţifice scrise de şase intelectuali cehi care au vizitat Ţările Române în secolul al XIX-lea: scriitorul romantic Josef Václav Friˇc (1829-1890), ofiţerul cartograf Emanuel Salomon Mírohorsk´y (1829-1908), scriitorul Vítˇezslav Hálek (1835-1874), poetul şi prozatorul Jan Neruda (1834-1891), publicistul Josef ˇStolba (1866-1930) şi filozoful Jan Urban Jarník (1848-1923). O să vă placă şi o să vă amuze românii văzuţi de cehi! (Marius Chivu)  

● Poveşti trăsnite (regia Damian Szifron) e filmul care a deschis TIFF-ul anul acesta. Acum îl puteţi vedea la cinema. Sînt şase poveşti crude şi amuzante despre răzbunare. Preferata mea e bucata cu nunta care se transformă, din cauza infidelităţii mirelui, într-un dezastru. Ţi se strînge sufletul, dar în acelaşi timp rîzi copios. (Ana Maria Sandu)  

● Vineri, 12 iunie, la ora 18,30, la Librăria „Pavesiana“ din Bucureşti are loc o nouă ediţie a Clubului de lectură „Calderon“. Dezbaterea dedicată volumului Confesiuni, de Jean-Jacques Rousseau, îl are ca invitat special pe eseistul şi universitarul Călin-Andrei Mihăilescu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. (Stela Giurgeanu)  

● Se spune că verdele dă o stare de bine. Ei bine, vă doresc să vă clătiţi ochii cu verdele ierbii de la turneele de tenis dinaintea Grand Slam-ului de la Wimbledon. În special cel de la Halle, ca să nu mai vorbesc de splendida arenă de la Queen’s. După munca pe zgura de la Roland Garros, acestea sînt nişte turnee de-a dreptul răcoritoare. Încep de luni. (Andrei Manolescu)  

● Este o carte-eveniment, una dintre cele mai importante apariţii editoriale ale acestei veri. Editura Polirom a publicat primul volum din seria de Opere complete Paul Celan, în traducerea lui George State. Un demers editorial excepţional. (Matei Martin)

Mai multe