Politețe – Un dicționar nostalgic, La Petite Bouffe, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari

18 septembrie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Joi, 27 septembrie, ora 19, scriitorul Éric Vuillard îşi începe periplul la Bucureşti printr-o dezbatere la cinematograful „Elvire Popesco“, alături de Cezar Paul-Bădescu. Discuţia despre cea mai recentă carte a scriitorului francez, Ordinea de zi (pentru care acesta a primit premiul Goncourt în 2017, tradusă şi la noi de Editura Litera), va fi moderată de Mirela Nagâţ. (Cristina Ştefan)

● În curînd, la editura Baroque Books & Arts va apărea o carte semnată de Frédéric Rouvilouis intitulată Politețe – Un dicționar nostalgic, în traducerea lui Mircea Vasilescu și a Cătălinei Steriu. Printre multe exemple de politețe, astăzi devenite desuete, dacă nu cumva de-a dreptul stranii, în carte apar și cîteva norme de politețe recomandate jandarmilor. A nu se rata! (Andrei Manolescu)

● Chiar dacă nu mai e vară, sau poate mai ales de aceea, stațiunea Eforie Sud merită o plimbare. Locul nu prea mai are căutare printre turiștii cu pretenții, dar are o istorie interesantă, străzi liniștite, umbroase și foarte frumoase, cu case de piatră. Stațiunea nu se mai numește Carmen Sylva, ca pe vremuri, dar nici Vasile Roaită, ca în primii ani ai comunismului. Și e totuși cea mai veche de pe litoralul nostru, înființată de boierul Ioan Movilă la sfîrșitul secolului al XIX lea. Desigur, vechiul cazinou e în ruină, la fel ca multe alte vechi clădiri interesante. Asta deja nu mai surprinde pe nimeni în România de astăzi. (Andrei Manolescu)

● În filmul lui Radu Jude, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, intră ca în burta lui Moby Dick de toate: exaltare, vinovății, clișee, adevăruri, frici. Combinația de lucruri serioase, subminate permanent la nivel de discurs, devine de-a dreptul entertaining. Vinovăția istorică se prescrie dacă nu vorbim despre fapte sau se tratează dacă le aducem la suprafață? Cîte istorii există și pe care alegem să o trăim? Sînt doar cîteva dintre întrebările posibile. Pînă una-alta, mergeți la film. (Ana Maria Sandu)

● În Cotroceni, mai exact pe strada Doctor Louis Pasteur, nr. 38, s-a deschis o sufragerie-librărie Humanitas foarte cochetă și bine garnisită cu de-ale gurii și de-ale minții. Se numește La Petite Bouffe. Merită o vizită (sau chiar mai multe). (Matei Martin)

● Pentru nostalgici și nu numai – Ricchi e Poveri, Boney M, Bad Boys Blue și Samantha Fox vor concerta la Discoteca ’80 Cluj, pe 22 septembrie, de la ora 19, la Sala Polivalentă. (Adina Popescu)

● „Avem cele zece porunci. În complementaritate cu ele, propun zece nevoi umane. Ele își au rădăcinile în copilărie. Ar fi trebuit să facă obiectul educației și al învățării la toate vîrstele. Dar nu prea se întîmplă acest lucru. […] Nu sînt acestea singurele nevoi umane. Dar sînt dintre cele mai importante și dintre cele mai neglijate. Trăim acum un moment al unui nou început. Voi, oameni ai școlii și ai universității, voi, elevi și studenți, voi, părinți ai elevilor și studenților, voi, oameni de cultură, intelectuali, ce ar fi să valorificăm a doua nevoie evocată și să ne împrospătăm?“ – Solomon Marcus, Zece nevoi umane, Editura Spandugino, 2015. De recitit... (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe