Poezie, berze, profesorul Brădățan

● Luni, 15 iulie, la Ateneul Român, de la ora 19, concertul caritabil organizat în beneficiul apreciatului nostru colaborator, profesorul Vintilă Mihăilescu, cu scopul de a aduna fondurile necesare pentru operația și tratamentul în Franţa care i-ar oferi șanse de supraviețuire în lupta cu un cancer agresiv al sîngelui. Concertul din repertoriul clasic va fi condus de dirijorul Tiberiu Soare,  iar pe scenă se vor afla pianistul Horia Mihail, violonistul Gabriel Croitoru, deținătorul viorii Guarneri care a aparținut lui George Enescu, soprana Oana Andra, prim-solistă a Operei Naționale București, și tenorul George Vîrban. Biletele pot fi procurate pe iabilet.ro, iar donațiile vor fi direcționate către Asociaţia Magicamp, care gestionează fondurile necesare tratamentului. (Marius Chivu)

● „Prietenii berzelor“ – Sanatoriul pentru berze din comuna Cristian, județul Sibiu. Dedicat nu doar grațioaselor înaripate aflate în dificultate (rănite, căzute din cuib, cu aripă sau picior frînte, electrocutate), ci și copiilor în dificultate, care beneficiază de terapii cu animale, proiectul a sporit an de an, diversificînd tipul de viețuitoare ocrotite și îngrijite (lebede, șoimi, cucuvele, egrete, dar și cai sau cîini etc.) și „tematica“ semnificației acestui demers cu implicații și conotații umanitare. Fondatori și continuatori de idee și proiect: soții Miruna și Nicolae Gritu. Finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală LEADER. (Ruxandra Mihăilă)

● Dacă nu-l aveți în ediția veche și nu l-ați citit încă, Jurnalul unei scriitoare al Virginiei Woolf a fost republicat de curînd la Editura Herald, în traducerea Ancăi Irina Ionescu. Este una dintre cele mai fascinante călătorii umane și intelectuale. 27 de ani scriși și trăiți, în paginile unui jurnal. (Ana Maria Sandu)

● În numărul din 5 iulie al cotidianul The New York Times, profesorul Costică Brădățan publică un articol excelent, intitulat „Democracy is for the Gods“, cu subtitlul „It ­should be no surprise that humans cannot sustain it“. Un exercițiu liric de luciditate crudă, articolul profesorului Brădățan sună aparte printre opiniile tot mai previzibile publicate de marele ziar american. (Sever Voinescu)

● A cincea ediție a Nocturnelor de poezie, muzică și vin începe vineri, 12 iulie, ora 21, pe terasa blocului Magheru One, cu poetul Dan Sociu. Pînă în toamnă, în fiecare vineri, vă puteți întîlni cu cei 16 poeți invitați în acest an: Anastasia Gavrilovici și Livia Ștefan, Robert Șerban și Sorin Gherguț, Vasile Leac și Robert Gabriel Elekes, Elena Vlădăreanu și Ioana Vintilă, Mircea Andrei Florea, Luca Ștefan Ouatu, Cosmin Perța și Diana Geacăr, Radu Vancu, Constantin Abăluță și Teona Galgoțiu. Intrarea se face pe bază de rezervare. (Cristina Ștefan)

Foto: Sever Voinescu

Mai multe