Pierduți în Paris, Regi, bătălii şi elefanţi, Lumea lui Zaharia

10 ianuarie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● „Omul Centenarului“ la TNB. De Anul Nou, filozoful și eseistul Mihai Șora va deschide seria „Convorbirilor“ de la Teatrul Național, pe 21 ianuarie, ora 11, sala Studio. O întîlnire care nu trebuie ratată. Pentru că Mihai Șora este „contemporanul nostru“. Deopotrivă privilegiu și onoare. (Ruxandra Mihăilă) 

● Două competiții cît se poate de interesante se suprapun în zilele ce urmează: Open-ul australian de la Melbourne și Masters-ul de snooker de la Londra. Trei personaje sînt de urmărit cu deosebire: Roger Federer, Ronnie O’ Sullivan și Simona Halep. Sau poate aveți alte preferințe. Pentru noi, orele sînt însă noaptea destul de tîrziu și dimineața devreme. Așa că pasionații acestor sporturi riscă să li se înroșească ochii. (Andrei Manolescu) 

● Dacă vreți să rîdeți, mergeți la Pierduți în Paris (regia Dominique Abel și Fiona Gordon). Clișeele sînt luate în răspăr, situațiile sînt inspirate de gagurile din filmele cu Stan și Bran, actrița are ceva din aerul lui Olive, soția lui Popeye Marinarul. Cuplul de actori are deja o istorie în genul ăsta de comedii. I-am ratat pînă acum la TIFF, dar, din fericire, i-am descoperit acum. (Ana Maria Sandu) 

● Teatrul Luni de la Green Hours are piese numai una şi una: Mioritza în 14 ianuarie, Înaintea Erei noastre în 19, şi Regi, bătălii şi elefanţi în 24, toate jucate de trupa Frilensăr. Să nu ziceţi că n-aveţi motive de ieşit din casă! (Cristina Ştefan)

● Grand Cinema din Băneasa a lansat abonamentul „Grand Unlimited“ prin care oferă acces nelimitat la filme timp de un an în ritm de pînă la cinci filme pe zi. Detalii pe grandentertainment.ro/grand-cinema-more/grand-unlimited. (Marius Chivu)

● Lumea lui Zaharia (Editura Cartier) este un album cu o selecţie din fotografiile alb-negru ale lui Zaharia Cuşnir (1912-1993), un fotograf amator descoperit de curînd, aşa cum s-a întîmplat şi cu Costică Acsinte. Născut într-o familie numeroasă dintr-un tată român şi o mamă nemţoaică (era mezinul unei familii care număra şaisprezece copii), Zaharia Cuşnir a crescut şi a trăit dincolo de Prut, ducînd o viaţă de rebel în plină epocă stalinisto-sovietică: o foarte scurtă vreme a fost învăţător, apoi s-a opus înscrierii în colectivă şi a făcut puşcărie, iar în anii ’50-’60 a fotografiat în secret, fără aprobări oficiale, viaţa rurală din URSS. Portretele de copii, cupluri şi bătrîni, precum şi scenele de la nunţi şi înmormîntări reprezintă o arhivă foto de o valoare greu de estimat. (Marius Chivu)

Mai multe