Pianul călător, Flori de spin şi O zi din viaţa lui Nick Cave

19 martie 2014   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● „Between hegemony and mistrust. Representative democracy in the Internet era.“ Un articol scris de Nadia Urbinati (profesoară de ştiinţe politice la Columbia University), publicat pe www.eurozine.com. Porneşte de la două exemple de revizuire a Constituţiei (vă sună familiar subiectul?...). În Ungaria, majoritatea parlamentară a schimbat 22 de articole, unele limitînd anumite drepturi şi libertăţi, iar Viktor Orbán a „calmat“ îngrijorările spunînd: „Poporul e preocupat de facturi, nu de Constituţie.“ În Islanda, după criza financiară, societatea civilă (nu vreun partid, nu vreo comisie parlamentară!) a iniţiat o amplă consultare publică privind revizuirea Constituţiei, iar în final, un consiliu constituţional format din 25 de persoane şi ales prin vot universal a aprobat proiectul, după un dialog cu cetăţenii (inclusiv pe Twitter şi Facebook). Citiţi articolul şi apoi gîndiţi-vă cu cine seamănă România, cu cine vrea să semene şi cu cine îşi permite să semene. (Mircea Vasilescu)

● Domnişoara Poimîine şi joaca de-a timpul, de Adina Rosetti, cu ilustraţii de Cristiana Radu – o carte de copii care nu e numai pentru copii, precum mai toate cărţile deştepte în domeniu. Care are meritul de a face din nişte biete adverbe de timp, aparent abstracte şi neînsufleţite, nişte personaje simpatice şi dinamice. Totul pe fundalul unei prezentări grafice fermecătoare. (Iaromira Popovici)

● Pe 25 martie, Eurosport va difuza primul episod din Ronnie Show – un serial despre jocul de snooker, prezentat de multicampionul mondial Ronnie O’Sullivan. (Stela Giurgeanu)

● „Biserica din cimitir este veche şi stricată. Oamenii îşi doresc ceva nou, frumos şi «la modă». Ceva care, cred ei, le-ar face cinste. Ar putea să îngrijească biserica cea veche, ca pe un om bătrîn, care te-a crescut, te-a învăţat, te-a ajutat. Să o cureţe, să o repare, să ceară restaurarea ei. În loc să facă asta, ei lasă biserica în paragină. Cu mulţi bani, ei ridică o biserică nouă, care, cel mai adesea, e cu mult mai puţin frumoasă decît cea bătrînă. În plus, biserica cea nouă nu poate povesti nimic despre istoria lor... La fel se întîmplă şi cu casele“ – Adriana Scripcariu, Patrimoniu cultural. Judeţul Braşov, Şcoala Agatonia, 2013. Un manual pentru disciplină opţională, recomandat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi de Muzeul de Etnografie Braşov; apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, se dovedeşte deosebit de util şi adulţilor, sau în special lor. (Ruxandra Mihăilă)

● Miercuri, 26 martie, începe cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti. Recomand apăsat O zi din viaţa lui Nick Cave, Upstream Color, Uriaşul cel egoist, Poveştile noastre, Murdărie, The Stone Roses: Made of Stone. S-ar putea să fie singura şansă de-a vedea aceste filme pe ecran mare în România. Pentru mai multe informaţii, intraţi pe www.b-iff.ro (Luiza Vasiliu)

● Am văzut Nebraska în seara de închidere a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic. Regizorul Alexander Payne, preşedintele juriului anul trecut, a zis două vorbe pe scenă înainte de proiecţie. E genul de film care te face să rîzi şi să plîngi în egală măsură. Alb-negru, cu un aer asumat retro, povestea din Nebraska pare banală. Dar felul în care recuperează timpul o face spectaculoasă. Nu e nimic eroic în călătoria unui tată aflat la apusul vieţii şi a fiului său care încearcă să îi facă un ultim hatîr. Ci doar multă umanitate. (Ana Maria Sandu)

● Dacă nu i-aţi văzut anul trecut la Festivalul Dilemei vechi de la Alba-Iulia, ei bine, vineri, 28 martie, Fanfara Ciocârlia vin în Bucureşti să concerteze la Palatul Ştirbei/Club Eden, Calea Victoriei nr. 107. Luaţi bilete din timp, căci palatul nu e atît de încăpător. (Marius Chivu)

● Joi, 20 martie, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, o seară dedicată poetului Mircea Ivănescu, cu Gabriel Liiceanu şi Al. Cistelecan, cu ocazia apariţiei volumului Mircea Ivănescu – versuri. Şi după poezie, merge un jazz – Taissia & Friends, la Energiea, de la 21,30 – „Bucăţi de vis“. (Adina Popescu)

● Vineri, 21 martie, începe turneul „Pianul călător“. Horia Mihail interpretează Mozart. În Bucureşti şi în alte 12 oraşe din ţară. Urmăriţi-l pe călător! Programul complet al turneului se găseşte la pianulcalator.ro. (Matei Martin)

● Flori de Spin este o creaţie 100% Alexandrina Hristov, de la versuri şi compoziţie, pînă la orchestraţie. Albumul conţine atît melodii mai vechi, deja cunoscute publicului – precum „Oraşul Umbre“, „Pijamale reci“, „Flori de spin“ şi „Spre sud“, cea mai recentă –, cît şi piese nou-nouţe. Le puteţi asculta pe toate în data de 5 aprilie, la Sala Radio, cînd are loc lansarea oficială. (Cristina Ştefan)

Mai multe