Peter Gabriel, Sha’s Feckel, British Pathé

30 aprilie 2014   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Dacă nu plecaţi la mare de 1 Mai şi nici nu vreţi să luaţi parte la manifestări distractiv-socialiste, atunci vă recomand un concert de jazz rock elveţian – Sha’s Feckel, joi, 1 mai, de la ora 21, în Club Control. Banii obţinuţi din vînzarea biletelor vor merge direct în bugetul lungmetrajului 100 de movile, un documentar realizat de o echipă de tineri din Republica Moldova, despre folclorul văzut cu ochii generaţiei tinere. Vor apărea în film: Anatol Ştefăneţ (Trigon), Alex Calancea, Alexandru Arcuş, Subcarpaţi, Argatu’ ş.a. (Luiza Vasiliu)

● „Vînzătorul de chibrituri“ este doar unul dintre numeroşii mutilaţi de război pe care Otto Dix (1891-1969) îi readuce în mentalul colectiv, ca simbol al unei experienţe personale – deopotrivă biografice şi artistice. „O lume în ruine“ – expoziţia deschisă pînă pe 25 mai la MNAR – reuneşte lucrări de grafică din perioada 1920-1924, semnate de renumitul artist german; seria Der Krieg, cuprinzînd 50 de gravuri pe tema războiului, înscrie practic acest eveniment cultural, organizat în colaborare cu Institut für Auslandsbeziehungen (IFA), în amplul Proiect „1914-2014“, ce-şi propune să rememoreze un secol de la Primul Război Mondial. (Ruxandra Mihăilă)

● Dacă de 1 Mai nu plecaţi într-o călătorie reală, vă propun călătoria fantastică şi imaginară din Vama fantomă de Norton Juster (Editura Arthur, cu ilustraţiile orginale ale lui Jules Feiffer). De unde vin cuvintele? Cui folosesc numerele? Unde este realitatea? Ce sînt aşteptările? Ce faci dacă ai nimerit în buclucuri? Sînt întrebări pe care de multe ori şi le pun copii, dar la care nici cei mai mulţi dintre adulţi nu ştiu ce să răspundă. Vama fantomă e o carte clasică pentru copiii, puţin cunoscută la noi, absolut fermecătoare. (Adina Popescu)

● Dacă v-aţi întrebat dacă banii pot cumpăra chiar orice, atunci nu rataţi BoOks de luna asta. Tema numărului are ca punct de pornire dezbaterea lansată de un eseu al lui Michael Sandel, profesor la Harvard, despre limitele morale ale pieţei. Din extrasele publicate deja pe http://bibliobs.nouvelobs.com/en-partenariat-avec-books/20140424.OBS5152/l-argent-peut-il-tout-acheter.html se anunţă un număr interesant şi actual. (Ana Maria Sandu)

● British Pathé şi-a publicat întreaga arhivă de filme pe YouTube. 85.000 de înregistrări vechi sînt acum disponibile gratuit, pe cel mai popular canal. Pierdeţi cît mai mult timp scotocind pe-acolo, şi-o să fiţi foarte cîştigaţi! (Matei Martin)

● Grand Hotel Budapest (2014, în regia lui Wes Anderson, inspirat din scrierile lui Stefan Zweig) – un film plăcut pe toate liniile: cu umor, fineţe, principii, intrigă poliţistă, scenografie fabuloasă şi, nu în ultimul rînd, Ralph Fiennes. (Iaromira Popovici)

● Concertul lui Peter Gabriel de pe 8 mai de la Romexpo, care aniversează 25 de ani de la apariţia albumului So, unanim considerat cel mai bun album solo al său, celebrat live prin cel mai conceptual şi spectaculos show din punct de vedere al tehnicilor de sunet & lumină, de la The Wall al lui Roger Waters încoace. Dacă nu mergeţi pentru inteligenţa, vizionarismul şi perfecţionismul celui care a cîntat cu Genesis în anii de glorie ai rockului progresiv şi apoi a pus umărul la propăşirea curentului world music, mergeţi să ascultaţi live hit-uri ca „Sledgehammer“, „Don’t Give Up“ şi „Big Time“ sau, favorita mea, „This Is The Picture (Excellent Birds)“. (Marius Chivu)

● Cred că e tocmai momentul de căutat şi de ascultat CD-ul Abbà Pater al Papei Ioan Paul al II-lea. Un album înregistrat de faimosul papă polonez în 1999, înaintea Marelui Jubileu, în care acesta cîntă şi recită vocal. Era vocea unui papă, azi e vocea unui sfînt. E interesant de descoperit cum sună. Se poate găsi şi pe Internet. (Andrei Manolescu)

Mai multe