„Pe care Yvonne Hasan o cunoașteți?“, Băiețelul care se putea mușca de nas, Dacă strada Beale ar putea vorbi

17 aprilie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● O nouă carte simpatică și nonconformistă pentru copii a fost lansată recent la Editura Arthur: Băiețelul care se putea mușca de nas de Alex Moldovan, cu ilustrații de Irina Georgescu. Ca să vă fac curioși: „Toată lumea a venit să-l vadă pe băiețelul care se putea mușca de nas. Și-au așteptat, și-au așteptat, l-au rugat, l-au încurajat. Degeaba. Vlad nu se mușca de nas…“ Editura Arhur promovează cărțile pentru copii scrise de autori români, ar fi bine ca și părinții să le susțină, cumpărîndu-le. (Adina Popescu)

● De luni începe Campionatul Mondial de snooker. Nu vă recomand să mergeți neapărat la Sheffield (cred că nici nu se mai găsesc bilete), deși poate că o dată în viață merită. Oricum, există televizorul, care face totul mult mai simplu. Marele Stephen Hendry, cum i se zice, fost cîștigător de șapte ori al acestui turneu al turneurilor, a recunoscut că îl enervează faptul că Ronnie O’Sullivan îi bate pe rînd toate recordurile, dar „premiul cel mare – spune el – e Campionatul Mondial, să vedem dacă Ronnie reușește să mă întreacă acolo. Sincer, sper să nu reușească“. Sincer, eu sper să reușească, dar e foarte greu, dat fiind că Ronnie a cîștigat pînă acum doar de cinci ori și are deja 43 de ani. Vom vedea. (Andrei Manolescu)

● Jean Desmet old movies collection. Chiar merită (re)vizionate aceste mici bijuterii din debutul artei cinematografice. Aici: https://www.youtube.com/playlist?list=PLQr5oaajRw8OvEX7Y5zN0RncTeHfXPYOi (Ruxandra Mihăilă)

● Dacă strada Beale ar putea vorbi, tradusă de curînd la Black Button Books, face diferența dintre o poveste bine spusă și una slabă: filmul cu același titlu, regizat de Barry Jenkins, e siropos şi plin de clişee. Romanul, în schimb, nu se focusează doar pe dragostea dintre Tish și Fonny, ci arată și contextul mai larg al epocii, starea societății (viața negrilor în anii ’70), destinul unei mame singure, relaţiile de familie, sexualitatea etc. (Cristina Ștefan)

● Pentru cei pasionați de natură (și pentru cine duce dorul vocii lui Sir David Attenborough), a apărut de curînd pe Netflix serialul Our Planet. (Cristina Ștefan)

● Două audiții deosebite, în așteptarea sărbătorii Paștilor: marți, 23 aprilie, ora 19, la Sala Radio puteți asculta cvartetul de coarde Voces interpretînd Haydn, iar joi, 25 aprilie, ora 19, Orchestra Națională Radio vă propune Recviemul german semnat de Brahms. (Sever Voinescu)

● La Muzeul Național de Artă Contemporană va fi vernisată, pe 19 aprilie, expoziția Pe care Yvonne Hasan o cunoașteți?, care va rămîne deschisă pînă pe 16 iunie. Yvonne Hasan a fost pictoriță, profesoară de istoria artei, realizatoare de tapiserii, autoare a unei cărți remarcabile despre Paul Klee și pictură modernă, și bună prietenă a Ninei Cassian. Un personaj care merită descoperit și cunoscut. (Ana Maria Sandu)

● Puneţi în calendar de pe acum data de 8 mai, cînd va fi Gala Premiului Iocan pentru cea mai bună carte de proză scurtă a anului 2018. La Qreator (bd. Aviatorilor 8A), de la ora 19. În chip de recomandare, iată şi cele cinci cărţi nominalizate de editorii revistei Iocan: Cele mai tîmpite momente de Mircea Daneliuc (Polirom), Cine locuieşte la subsol de Diana Geacăr (Paralela 45), Zeppelinul piticului de Marian Ilea (Paralela 45), Anotimpuri care nu se repetă de Ion Pleşa (Nemira) şi Guadalajara de Iulian Popa (Humanitas), ultimii doi – nota bene – debutanţi. (Marius Chivu)

Foto: Yvonne Hasan în atelierul ei, ~1975 

Mai multe