„Paşaport de Germania“, CinePOLSKA, „Unde e Aromânia“

27 noiembrie 2014   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti (2-6 decembrie, Clubul Ţăranului), ajuns la ediţia a şaptea, ar putea la fel de bine să se intituleze FILB 2.0: mai mulţi scriitori invitaţi (inclusiv subsemnatul) din mai multe ţări, cu mai multe evenimente desfăşurate în mai multe locuri, timp de mai multe zile. Găsiţi lista invitaţilor şi programul la

. (Marius Chivu)  

● Nicolas Trifon este autor a numeroase studii despre aromâni. Recent, a publicat la editura Cartier volumul intitulat

O carte cu articole polemice despre acest popor periferic. (Matei Martin)  

● Paşaport de Germania este documentarul semnat de Răzvan Georgescu, care va avea premiera pe 27 noiembrie, la HBO. O poveste incredibilă despre cea mai profitabilă afacere a regimului comunist: vînzarea etnicilor germani din România. Un comerţ organizat, bine pus la punct, între România şi Republica Federală Germania, şi personaje cu istorii personale marcate de această tranzacţie. (Ana Maria Sandu)  

● Joi, la 19,30, la British Council Romania, lansarea colecţiei de 17 eseuri (şi o povestire) –

de Julian Barnes. Aşadar, Julian Barnes reflectînd la stilul lui Penelope Fitzgerald, la sinceritatea brutală a lui Hemingway, la traducerile romanului

sau la disperarea lui Michel Houellebecq, şi întrebîndu-se ce anume este ficţiunea şi ce efect are ea asupra vieţilor noastre. Şi de ce sîntem cu toţii nişte „animale narative“. (Adina Popescu) 

2104,  regia Marc Lawrence, cu Hugh Grant şi Marisa Tomei). Un film slab, dar posibil pentru fanii celor doi şi pentru cei de vîrsta a doua spre a treia care cred în a doua şansă... (Iaromira Popovici)  

● La centrul Barbican din York a început deja campionatul UK la snooker, care se va încheia pe data de 7 decembrie. Ca importanţă, e a doua competiţie de snooker a anului, după campionatul mondial. Va fi transmis, ca de fiecare dată, de Eurosport. Ediţia anterioară a fost cîştigată de Neil Robertson, ajuns în finală cu Mark Selby. Anul acesta, interesant e de urmărit ce va face Shaun Murphy, care s-a aflat într-o formă specială la Open-ul de la Ruhr, pe care l-a cîştigat, reuşind şi un break maxim în finala cu Robert Milkins. Şi, desigur, ca întotdeauna, e de urmărit Ronnie O’Sullivan. Nu ştiu cîtă lume din România urmăreşte competiţiile de snooker, dar ştiu că aceia care ajung să guste acest joc, au parte de un adevărat deliciu. (Andrei Manolescu)  

● „Vienna has fallen! The challenges of a European public sphere“, un eseu de Carl Henrik Fredriksson, apărut pe

. O argumentaţie documentată şi subtilă, pentru necesitatea unei sfere publice europene. Fără ea, partidele naţionaliste şi populiste vor cuceri tot mai mult teren. (Mircea Vasilescu)  

● Între 28 noiembrie şi 7 decembrie, la Cinema „Elvira Popescu“ din Bucureşti are loc a zecea ediţie a CinePOLSKA, Zilele Filmului Polonez – tema festivalului de anul acesta va fi aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală. (Stela Giurgeanu)  

● Căutaţi repede o faptă bună de făcut de Crăciun. De pildă, Cutiuţe fermecate:

Internetul e plin de variante de bunătate, sînt convinsă că aveţi de unde alege. (Luiza Vasiliu)

(function() {var d,v,s;d = document;v = d.createElement('script');v.type = 'text/javascript';v.async = true;v.src = 'http://video.cinemagia.ro/player/resize.js';s = d.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(v, s);})();

Mai multe