Orice om îi este teamă, Lemonade, Singură la nunta mea, Balul pompierilor

7 noiembrie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Orice om îi este teamă (Editura Humanitas), cartea-parastas a României după doi ani de guvernare PSD. E o amendă simbolică pentru partidul care mai are puţin şi îşi îngenunchează ţara. Dar nu numai. E în acelaşi timp un instrument care măsoară trei decenii de speranţe înşelate şi de iluzii pierdute. De Radu Paraschivescu. (Adina Popescu)

● Cel mai recent album Juan Diego Florez este un deliciu muzical absolut. Besame mucho este titlul albumului (firește, cuprinde și versiunea JDF a faimosului bolero compus, în 1940, de Consuelo Velázquez), care a fost conceput de uluitorul tenor ca un omagiu adus spiritului muzical al lumii latino. Găsim pe el toate acele cîntece de care nu te saturi niciodată, precum „Guantanamera“, „Cucurrucucu paloma“, „Caballo viejo“, „La malaguena“ sau „Volver“. Cît despre vocea lui Florez, ea face ca orice complimente să sune nedrept. (Sever Voinescu)

● După Mălina Manovici din Lemonade (regia: Ioana Uricaru), mi a picat cu tronc și actrița Alina Șerban din Singură la nunta mea (regia: Marta Bergman). Ambele filme propun o temă comună: drama imigrantului. Femeile pleacă din țară cu speranța unei vieți mai bune, dar ajung, amîndouă, dependente de bunăvoința unor bărbați. Căutați-le pe ambele în cinematografele din țară. (Cristina Ștefan)

● Am revăzut Balul pompierilor de Milos Forman (cu greu, dar se poate găsi prin cutele ascunse ale Internetului). Ce poezie a stupidității, ce caraghioslîc genial! Unii au interpretat-o ca pe o satiră la adresa societății comuniste. Poate fi și asta, dar cu siguranță e mai mult de atît. E o bijuterie care se înscrie perfect în tradiția umorului ceh. (Andrei Manolescu)

● Pădurea de la Certej, din Munții Apuseni. Cuprinzînd foioase cu specii rare de tei în amestec cu arțar, pădurea adăpostește o mare varietate de specii rare de păsări din rezervația Situl Natura 2000 – Munții Metaliferi. Pîndită azi de defrișare, aproximativ 56 ha de pădure, un asemenea sacrilegiu ar putea marca începutul sfîrșitului pentru Munții Apuseni. (Ruxandra Mihăilă; sursa www.declic.ro)

● În ciuda numeroaselor critici pe care le pot aduce filmului Bohemian Rhapsody, pentru coloana sonoră cu melodiile originale Queen, ca și pentru performanțele actoricești ale egipteanului Rami Malek, merită să mergeți la cinema. (Cristina Ștefan)

Mai multe