Ore la Mogoşoaia, Trăind printre demoni, Hotelul Imposibil

14 august 2013   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Ce credeţi, literatura ne face mai buni? În cazul în care vi se pare un subiect bun de dezbatere, citiţi părerile pro şi contra ale lui Gregory Currie şi Annie Murphy Paul pe care le găsiţi în Courrier international (www.courrierinternational.com/article/2013/08/06/la-litterature-nous-rend-elle-meil leurs?). Eu n-am un răspuns clar la această întrebare, dar parcă aş merge pe mîna Anniei Murphy Paul care crede că oamenii care citesc ficţiune sînt mai empatici, îi înţeleg mai bine pe ceilalţi pentru că se pot pune mai uşor în pielea lor. (Ana Maria Sandu)

● Ateneul Român va omagia ziua de naştere a lui George Enescu, în cadrul Festivalului „Vară magică“, printr-un concert susţinut de Romanian Sinfonietta Orchestra, luni, 19 august, orele 19. Alcătuită din tineri muzicieni între 15 şi 21 de ani, selectaţi la nivel naţional, Orchestra Română de Tineret va interpreta lucrări de Haydn, Enescu, Beethoven. Dirijor: Horia Andreescu; solistă: Ioana Cristea Goicea. Tot la Ateneu, Orchestra Naţională de Tineret a Moldovei va concerta miercuri, 21 august, sub bagheta dirijorilor Gabriel Bebeşelea şi Adriano Marian; solişti: Ilian Gîrneţ – vioară, Livia Ştirbu – pian; în program: Felix Mendelssohn Bartholdy, Ceaikovski. (Ruxandra Mihăilă)

● Insolita carte bilingvă a spaniolului Enrique Nogueras (doctor în filologie clasică la Universitatea din Granada), Ore la Mogoşoaia/Horas de Mogoşoaia (Editura Charmides, 2013), tradusă în româneşte de Marin Mălaicu-Hondrari, mai multe „ore“ şi zile melancolice puse sub semnul lui Bacovia, ca această, a XIII-a, oră: „Cel ce de la depărtare se întrebă / Sînt eu, cel întunecat şi viu şi singur sub luna albă.“ (Simona Sora)

● Joi, 15 august, la Green Hours, live in the Green Garden, concert Maria Răducanu de Sf. Mărie, cu invitaţi speciali: Sorin Terinte – pian, Zoltan Butuc – voce, chitară. „... de dragoste, de dor, de trecut, de acum, de nostalgie, de beţie, de noroc, de jale, de blestem, de viaţă...“. Sună bine! (Adina Popescu)

● Filmul Trăind printre demoni (The conjuring, 2013), în regia lui James Wan, cu Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor: un thriller nu genial, dar în stil mai clasic, cu uşi scîrţîite şi întunecimi în loc de mult sînge şi bătălii. De vară, horror. (Iaromira Popovici)

● Sîmbătă şi duminică (17 şi 18 august), în centrul Bucureştiului, mai exact la grădina de la Green Hours, Green Fair. Tîrg de creaţie handmade, ceramică, haine pictate şi diverse alte accesorii. Un musai pentru iubitorii de shopping de nişă. (Stela Giurgeanu)

● Pe Travel Channel există o emisiune care se numeşte Hotelul Imposibil, în care expertul în ospitalitate Anthony Melchiorri le explică unor proprietari de hoteluri de ce sînt ocoliţi de posibilii clienţi. E ceva la care ar trebui să se uite toţi hotelierii din România, cot la cot cu proprietarii de pensiuni. Ar avea de învăţat multe, dacă nu chiar totul. Un sfat pe care Melchiorri îl dă foarte des hotelierilor cărora afacerea nu le merge, e acela că într-un loc în care omul vine să-şi petreacă vacanţa, nu e cazul să afişezi tot felul de interdicţii. (Andrei Manolescu)

● Dacă vreţi să renunţaţi, pentru două ore, la autoturismul personal sau la mijloacele de transport în comun şi să descoperiţi centrul Bucureştiului dincolo de marile bulevarde sau de terasele din Centrul Vechi, puteţi merge „Cu bastonul prin Bucureşti“. Proiectul este iniţiat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate – ARCEN şi propune un traseu cultural al Capitalei, prin organizarea unor tururi ghidate în fiecare weekend (sîmbăta de la ora 11 şi duminica de la ora 18), pînă pe 8 septembrie, pornind de la Cercul Militar Naţional. Mai multe detalii pe www.arcen.info/cuvinte/cu-bastonul-prin-bucuresti. (Patricia Mihail)

Mai multe