Orchestra Titanic, Înapoi în iarnă, Albrecht Dürer
● Unsprezece povestiri despre relaţia dintre un tată şi fiul său, certurile dintre soţi şi bîrfele de la birou, activiştii eco, admiraţia unui poet pentru un mare scriitor – adică Tot spaţiul dintre gîndurile mele, volumul de debut al lui Bogdan Răileanu, apărut recent la editura Polirom. (Cristina Ştefan)
● „Co-lecţia de ştiinţă“ de la Editura Publica este una dintre colecţiile mele favorite, aşa că recomand aici, în bloc, mai multe titluri, unul mai interesant şi mai util decît altul, fără să le mai trec autorii, pe care oricum nu-i cunoaştem, căci sînt cercetători, specialişti de nişă sau jurnalişti popularizatori ai ştiinţei: Cuprind mulţimi – Miliardele de microbi din noi şi felul în care ne modelează viaţa; Celelalte minţi. Caracatița şi evoluţia vieţii inteligente; Scurtă istorie a tuturor. Ce poveşti spun genele noastre; Călătoria în timp. O istorie; Fata de laborator. O poveste despre plante, ştiinţă şi dragoste; 10 materiale minune şi poveştile lor incredibile sau Viaţa secretă a copacilor – cum comunică, ce simt. Cărţi de ştiinţă pentru toate gusturile, competenţele şi curiozităţile! (Marius Chivu)
● Cînd teancul de cărți noi care așteaptă e mare, cînd afară e un praf de zăpadă, cînd aveți o grămadă de lucruri de făcut, ca să nu vă mai gîndiți la nimic, deschideți O mie și una de nopți. Și, vorba personajelor, dacă povestea ar fi scrisă „cu acul pe colțul dinlăuntru al ochiului, spre a fi văzută de toți, ar fi o învățătură pentru cel ce ar cerceta-o cu luare aminte!“ (Ana Maria Sandu)
● Expoziția „Albrecht Dürer (1471–1528). Apocalypsis cum figuris“ – cea mai remarcabilă serie grafică din Europa, pe tema imaginarului religios medieval, deschisă la Palatul Brukenthal, pînă la sfîrșitul lunii februarie. Sînt expuse 14 gravuri din seria de tinerețe a artistului – „Apocalipsa lui Ioan“ (publicate în 1498 și republicate în 1511), și 7 gravuri din seria „Marea Pasiune a lui Hristos“ (1511). Gravurile provin dintr-o colecție a Muzeului Orășenesc din Gdansk (Stadtmuseum Danzig). „Astfel de serii grafice de mare valoare sînt deținute de cele mai importante muzee și biblioteci din lume și, în original, sînt foarte rar prezentate în străinătate, precum în cazul acestei expoziții ce constituie un eveniment de importanță deosebită“, afirmă Alicja Andrzejewska-Zajac, curator (Muzeum Narodowe w Gdansku/Muzeul Orășenesc din Gdansk). Dr. Alexandru Sonoc este curator din partea Muzeului Național Brukenthal. (Ruxandra Mihăilă)
● Orchestra Titanic, noul spectacol de la TNB, în regia lui Felix Alexa, un spectacol ca o gravură pe un bob de orez. Minuțios, complicat și delicat. Genul de spectacol la care abia aștepți să mai găsești bilete ca să-l revezi. (Stela Giurgeanu)
● Culese din Balcani – Festival internațional de film antropologic vă invită în fiecare ultimă zi de luni din fiecare lună la proiecții speciale de film documentar. Așadar, filmele care au rulat pe parcursul celor trei ani de festival, cu accent pe documentarele românești, vor putea fi văzute/revăzute de public, iar acolo unde se poate, la sfîrșitul proiecțiilor, vor exista discuții cu regizorii/antropologii/etnologii care le au realizat. Luni, 29 ianuarie, la ora 19, la Cinema Muzeul Țăranului, filmul documentar Aniversare, în regia lui Claudiu Mitcu, un portret al unui bătrîn de 91 de ani care trăiește într-un sat izolat de munte. (Adina Popescu)
● Înapoi în iarnă, la Unteatru, cu Alexandru Ion şi Cosmina Stratan, în regia Andreei Borţun – un spectacol despre căutări identitare şi moşteniri de familie, puternic marcat de tranziţia perpetuă a României şi protestele politice recente. (Cristina Ştefan)
Foto: Orchestra Titanic, Florin Ghioca