„Orașul vulnerabil“, B-Fit in the Street, Outernational Days

● Artiști pe catalige, spectacole de magie și street dance, mascote și acrobați, „creaturi“ cyborg gigantice, muzicieni, numere de circ, dansuri acrobatice, proiecții de lumini. Altfel spus, B-Fit in the Street, organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, între 1-30 iulie. Ajuns la cea de-a noua ediție, Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București vine cu o paletă impresionantă – 40 de reprezentații susținute de trupe românești și internaționale, nouă țări participante, 300 de artiști care vor evolua în zece zone-cheie ale Capitalei. (Ruxandra Mihăilă)

● Din articolul „Orașul vulnerabil“, semnat de Georgiana Ilie și apărut în numărul 28 din Decât o Revistă, ne putem face o idee despre cît de ascuțită e sabia cu care trăim deasupra capului. Citiți-l! Se estimează că, la un cutremur mare, în București vor muri cam 6500 de oameni doar de la impact (în ’77 au murit 1500). Fiindcă în capitală există peste 2350 de clădiri cu risc seismic. (Ana Maria Sandu)

● Trei festivaluri esenţiale în vara asta: 1) Outernational Days va avea loc în Grădina Uranus şi la The Ark din Bucureşti (7-9 iulie) şi va aduce trupe/muzicieni din Kenya, Niger, Turcia, Senegal, Liban, dar și din Europa ori SUA. Vor mai fi şi DJ seturi tematice, discuții, instalaţii, ateliere, dezbateri, filme documentare subsumate conceptului „outernational“, termen relativ nou folosit în muzicologie, care se referă la genuri actuale, specifice unor subculturi sau periferii din spațiul cultural ce nu se identifică în mod direct cu normele occidentale, un fel de underground altoit pe forme hibride de world music; 2) festivalul de film istoric din Cetatea Rîşnovului (28 iulie – 6 august) a ajuns la a noua ediţie şi promite filme artistice şi documentare, expoziţii, dezbateri, concerte, cărţi. Zece zile pline cu evenimente unul şi unul. Mai multe la www.ffir.ro; 3) Smida Jazz Festival (25-27 august) din Parcul Naţional Apuseni este fratele mai mic al Gărînei şi promite concerte foarte bune (Bugge Wesseltoft, GoGo Penguin şi Tingvall Trio, printre alţii), plus evenimente literare. Mai multe la www.smidajazz.ro. (Marius Chivu)

● Pe 28 iunie a început BIFF, Bucharest International Film Festival. Ține pînă duminică, în sala „Elvira Popescu“ a Institutului Francez. Și chiar dacă BIFF nu e ca TIFF, e sigur că are filme bune, ca de obicei. În program figurează The Secret Scripture (2016) cu Vanessa Redgrave, Rooney Mara și Omar Sharif jr. sau Road to Mandalay (2016), o coproducție Taiwan, Franța, Germania și Myanmar. Lucian Pintilie își va lansa o nouă ediție a cărții sale Bricabrac și va fi prezentat și filmul său din 2006 Tertium non datur. (Andrei Manolescu)

● Reiau recomandarea lui Matei Martin din numărul trecut și vă îndemn și eu să vedeți neapărat Jurnalul lui Robinson Crusoe, un musical după Insula de Gellu Naum, la Teatrul Odeon (regia Mihai Măniuțiu, cîntece de Ada Milea, decor de Adrian Damian, coregrafie de Andrea Gavriliu). În stagiunea asta, doar vineri, 30 iunie, de la ora 19. Dați un regat pentru un musical! (Dan Stanciu)

Mai multe