One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”

22 februarie 2024   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întîlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sînt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război. Proiecția Photophobia marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco. Bilete se pot cumpăra de aici.

Photophobia este prima proiecție de warm-up în pregătirea festivalului One World Romania 17. Abonamentele early bird pentru festival s-au pus în vînzare pe Eventbook.

PHOTOPHOBIA

Regie: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík

Documentar – Slovacia, Republica Cehă, Ucraina – 2023 – 1h10 – VO: UA, RU; SUB: RO, EN

Sinopsis:

Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vîrstă de 12 ani, și familia sa ajung la o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti din calea terorii războiului de afară. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu i se permite să părăsească stația, unde trăiește sub incandescența neîntreruptă a neoanelor. Hoinărind printre vagoane abandonate și peroane, Niki o întîlnește pe Vika (11 ani) și în fața sa se deschide o lume nouă. Pe măsură ce legătura dintre ei devine din ce în ce mai puternică, cei doi copii își găsesc din nou curajul să lase razele soarelui să le lumineze fețele.

Premii și festivaluri: Europa Cinemas Label Award în secțiunea Giornate degli Autori, Festivalul de Film de la Veneția 2023

Proiecția este organizată cu sprijinul EUNIC România și face parte din programul International Literature Festival Odessa (ILO), a 9-a ediție, care se ține la Goethe Institut din București în perioada 22–25 februarie 2024. Este prima oară cînd Bucureștiul găzduiește Festivalul Internațional de Literatură din Odesa, un eveniment literar lansat în 2015, care, din cauza războiului, a devenit itinerant.

Mai multe