Oamenii buni construiesc ghilotina

●  Lettre Internationale (ediţia de primăvară 2010). Fragmente ample din discursul lui Adam Michnik rostit la decernarea premiului „Ion Raţiu“, în decembrie 2009, la Washington. Pentru prima oară, Michnik invocă pe larg experienţa lui Ionesco şi Cioran în refuzul ideologiilor totalitare. Şi o convorbire, tot a lui Michnik, cu acel înţelept al secolului XX numit Isaiah Berlin, în care ideea de bază este „Oamenii buni construiesc ghilotina“, atît de bine racordată cu ionescianul „Din oameni de treabă ies rinoceri de treabă“. (Radu Cosaşu) 

●  Se ia un oraş din cea mai periculoasă regiune din Afganistan, aflat ba sub controlul americanilor, ba al talibanilor. Se ia o şcoală închisă de talibani şi burduşită cu capcane explozive, în caz că vrea vreun necredincios să vină să înveţe. Se mai dă un căpitan american înrolat în armată mai degrabă din sictir, să aibă bani de şcoală, dar idealist de felul lui. Şi se mai dă un reporter care ştie să scrie. Iese astfel o povestea fabuloasă, cover story la revista Time din 26 aprilie. Se numeşte „Afghanistan: A Tale of Soldiers and a School“ şi se găseşte aici. (Cristian Ghinea) 

●  Das weisse Band (Panglica albă), un film de Michael Haneke. Un discurs în acelaşi timp liniştit şi îngrijorător despre puterea de seducţie a ideologiilor totalitare. (Matei Martin)

Mai multe