O odisee, Chuck Norris vs Comunism, Un veteran din Războiul cel Mare, Mese și meniuri regale... de sărbători

18 decembrie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● O odisee e titlul unei cărți de Daniel Mendelsohn tradusă din limba engleză (Editura Polirom, 2019), de o profunzime intelectuală și un echilibru cu totul speciale. E povestea unui profesor care își invită tatăl la seminarul pe care-l face despre Odiseea lui Homer. Povestea antică și relația dintre Telemah și Odisseu se suprapune cu povestea modernă și relația dintre fiul profesor și tatăl său. Cei doi ajung să facă împreună o călătorie în Grecia, pe urmele poveștii antice, fiul ajungînd cu această ocazie să-și cunoască mai bine tatăl. (Andrei Manolescu)

● Căutați, cum puteți, filmul Chuck Norris vs Comunism, un documentar de Ilinca Călugăreanu despre cum a fost învins Ceaușescu de cultura pop importată de la „imperialiștii americani“. O revanșă vioaie & veselă a acelor ani triști. (Matei Martin)

● Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să vă așezați la masa amintirilor plăcute, să vă delectați cu o ceașcă de ceai aromat și să discutați despre eleganță, fast și bun gust. Conferința cu titlul „La Curtea Regilor României. Mese și meniuri regale… de sărbători”, susținută de dr. Ștefania Dinu, istoric, director științific al Muzeului Național Cotroceni, va avea loc vineri, 20 decembrie, la ora 18. (Anda Docea)

● „Familia tatălui meu erau armeni foarte vechi din Tîrgu Ocna. Străbunicii se numeau Martiros și Zinca Ștefănescu. Îmi place de ei că din stră-străbuni erau viticultori, erau oamenii pămîntului. Locuiau în Focșani, în jur de Bacău, Iași, Suceava. Documentele atestă faptul că erau acolo dinainte de Alexandru cel Bun.“ – Lucian Ștefănescu, Un veteran din Războiul cel Mare. Fapte, mărturii, provocări culinare și sfaturi în direct. O frumoasă ediție bibliofilă, despre oameni și faptele lor, care defineau o țară și un -neam, apărută la Fabrik, într-un tiraj de 75 de exemplare numerotate; are și colofon! În librării, de Anul Nou, la Editura Saeculum. Pentru iubitorii de bibliofilie, notăm aici tel.: 0766248704. Răspunde Moș Crăciun. (Ruxandra Mihăilă)

● Vineri, 20 decembrie, ora 19, Sala Radio va fi scena unui concert-eveniment emoționant: In memoriam – 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi, va interpreta una dintre partiturile monumentale ale muzicii clasice: Recviemul de Verdi. Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Țuțu). Soliști aplaudați în țară, dar și pe scenele internaționale, sosesc la București pentru eveniment: Teodora Gheorghiu – soprană, Maria Miron – mezzosoprană, Ovidiu Purcel – tenor și Marius Boloș – bas. (Anda Docea)

Mai multe