O istorie mondială a comunismului, Iocan, Mammal Hands
● A apărut nr. 7 al revistei de proză scurtă Iocan. Povestiri în avanpremieră de Carmen Maria Machado şi Viet Thanh Nguyen, o povestire clasică de Gib I. Mihăescu, plus 13 proze scurte şi foarte scurte ale unor scriitori tineri care vor defini literatura română de mîine. Zilele astea găsiţi toate numerele revistei, cu reducere, la standul Editurii Vellant din cadrul Tîrgului de Carte Gaudeamus de la Romexpo. (Marius Chivu)
● Bruma... acum și aici... Întinse pășuni odinioară, acum, la mijit, platoșe argintii, cu firele de iarbă cu măciulii înflorite încremenite-n forme unduitoare, dar fără vlagă, prinse într-un ierbar de sticlă. Pînă pe la amiazi, cînd, pătrunse de soarele tot mai insistent, revin și-și mlădiază firul a cochetărie și îmbiere. Un alt fel de joc de-a v-ați ascunselea... numai la țară, în luna lui Brumar: „Vara tătă noaptea-i mică, / Nu-i de mărs la ibovnică, / Pînă-n luna lui brumar / C-atuncea-s nopțile mari“ – Valerica Ștețco, Poezii populare din Țara Maramureșului, Minerva, 1990. (Ruxandra Mihăilă)
● Thierry Wolton, O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică (Editura Humanitas, 2018). Un istoric iscusit revine, cu distanță critică, nicidecum afectivă, asupra tragediei totalitarismului comunist. Cartea aceasta nu e încă un rechizitoriu al comunismului, ci o încercare de a-i înțelege mai bine mizele și contextele. (Matei Martin)
● Dacă vă place muzica eclectică a unor trupe britanice precum GoGo Penguin și Portico Quartet, atunci concertul trupei Mammal Hands de luni, 19 noiembrie, din Clubul Control, este un concert de indie/hibrid jazz de neratat. Pentru astfel de concerte, cu totul şi cu totul speciale, urmăriţi www.twinarts.ro. Oamenii ăştia organizează, în Bucureşti, singurele concerte relevante pentru muzica de azi. (Marius Chivu)
● În ediția de anul acesta a festivalului RadiRo (care e dedicat orchestrelor radio și are loc la fiecare doi ani – produs de Radio România) vor participa pentru prima dată și formații de jazz, pe lîngă orchestrele simfonice. Între 21 și 24 noiembrie, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României se vor ține patru concerte de jazz cu formații din România, Croația și Danemarca. Printre alți muzicieni importanți, publicul o va putea asculta și pe solista Aura Urziceanu. (Andrei Manolescu)