Muzeul Fotografiei, Cele 40 de legi ale iubirii, Dominic Miller & Miles Bould

13 aprilie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Conacul Domniţei Ralu, deschis de curînd într-o fostă casă boierească restaurată, merită o vizită. E construit într-un stil neoromânesc şi aşezat între dealuri cu vii, la marginea satului Chiţorani, în apropiere de Ploieşti. Se poate mînca şi dormi bine acolo, se poate admira peisajul, mai ales, probabil, cînd viile din jur sînt înflorite sau cînd miroase a struguri copţi şi a must. Trebuie spus totuşi că nu are vreo legătură cu celebra domniţă Ralu, fiica lui Caragea Vodă.  (Andrei Manolescu)

● Anul trecut am făcut un Dosar despre uitare. Am rugat-o pe Ruxandra Cesereanu să scrie un text și a povestit despre bunicul său patern, padre Basilio. De curînd am fost la Cluj, unde Ruxandra ne-a fost gazdă la întîlnirea cu studenții de la Facultatea de Litere. Am primit de la ea un plic cu o carte: Persecuție și rezistență. Vasile Cesereanu. Un preot greco-catolic în Dosarele de urmărire de către Securitate (Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016, Ediție îngrijită, Cuvînt înainte și Notă asupra ediției de Ruxandra Cesereanu). Căutați-o. Veți descoperi un personaj fabulos și arheologia unei istorii mari, absurde și triste, reconstituită din documente redactate între anii 1951-1977, cărora li se adaugă corespondența cu familia. (Ana Maria Sandu)

● Elif Shafak, Cele 40 de legi ale iubirii, (Polirom 2014, traducere de Anda Tanasă) – la care tot citesc de ceva timp, fără să mă plictisesc. Pentru că e fermecător scrisă, fără a fi complicată. Iar legile iubirii pe care le tot narează nu se referă strict la iubirea dintre bărbat și femeie, ci pot fi de folos în tot soiul de situații. (Iaromira Popovici)

● Excelent cel mai recent număr (primăvara 2016) al revistei DOR! M-am delectat, printre altele, cu interviul lui Alex Gâlmeanu, un artist care fotografiază mult şi vorbeşte, de regulă, rar şi puţin. Aşa am aflat şi de Muzeul Fotografiei pe care îl tot „construieşte“, de ani buni, pe Internet: www.muzeuldefotografie.ro. (Matei Martin)

● Dominic Miller & Miles Bould vor concerta sîmbătă, 23 aprilie, în curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, la închiderea seriei de concerte Jazz in the Street. Dominic Miller este cel care, după ce a lucrat cu Phil Collins la albumul …But Seriously, dar şi cu Peter Gabriel, a devenit, din ’90 încoace, chitaristul de studio şi de turnee live al lui Sting. Miles Bould este un percuționist care a lucrat şi el cu mai toată lumea bună a pop-ului, de la Tina Turner, Michael Jackson sau Joe Cocker la Kylie Minogue şi Beyoncé. (Marius Chivu)

● „Sticlarii sînt tăcuți, pricepuți, inspirați și misterioși. Lucrează la incandescență, la propriu și la figurat. Căci la gura cuptorului magmatic trebuie să intuiești tocmai clipa privilegiată cînd îngheți forma. Trebuie să ai o altfel de incandescență în decizie și atunci cînd ataci, sculptural, cristalul. Supui frumusețea intrinsecă a sticlei, cea care are seducția materică  fulgerătoare. Siliciul vitrifiat deține splendorile sale genuine din estetica astrelor: puritate, luminozitate, transparență-opalescență, culoare-lumină.“ – Aurelia Mocanu, în deschiderea dosarului dedicat artei focului, în recent apărutul număr dublu ARTA (16-17/2015): Arta Sticlei / Glass Art, care își propune o reevaluare prin analiza parametrilor definitorii, și nu numai, a acestei nobile arte, nu îndeajuns cunoscute și cu atît mai puțin apreciate, patrimonial. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe