Mungiu, Calvino, Cuba continuă, Arena leilor

● Săptămîna trecută, în 22, interviul acordat de Cristian Mungiu lui Răzvan Brăileanu, exemplar în luciditatea lui tăioasă şi sfidătoare, la cîteva zile după un nou succes la Cannes: „...mă resemnez tot mai tare în ideea că, în final, asta e situaţia: nu mai există public pentru cinema în România. E neplăcut, dar nu este o tragedie şi nu merită să ne dăm peste cap să ne prezentăm filmele – cei care chiar vor să le vadă or să aibă ocazia“. (Radu Cosaşu) 

● Cărarea cuiburilor de păianjen (traducere de Oana Boşca-Mălin, Colecţia „Strada Ficţiunii“, Editura Allfa), romanul de debut al lui Italo Calvino, o fabulă despre sălbăticie, violenţă şi inocenţă. Spre deosebire de celelalte cărţi ale italianului, simplă, dar la fel de tăioasă. (Marius Chivu) 

● A apărut de curînd, la Editura ART, volumul Cuba continuă – Cosmin Bumbuţ (fotografii), Elena Stancu (text). Mai mult decît o ţară, mai mult decît un album. Poezie, culoare, nebănuite stări şi texturi. (Ana Maria Sandu) 

● Pentru că îmi place în continuare emisiunea Arena leilor de pe TVR 2, recomand ediţia de săptămîna aceasta, în reluare sîmbătă, 16 iunie, la ora 10. În care puteţi vedea cum poate fi convingător un om fără communication skills, masterate, training-uri şi alte sofisticării. Doar cu o idee bună de afacere, expusă clar şi cinstit. (Mircea Vasilescu)

Mai multe