Mo, Învățare, Monștri.

24 septembrie 2019   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Fascinată de recent cititul volum Lumea fără noi, de Alan Weis­man, dar și cu o comandă de alte cîteva titluri pe drum, recomand Colecția „Sapiens“ a Editurii ART. Momentan mă îndoiesc că se poate o mai sigură și explicită ancorare prin lectură în realitatea lumii înconjurătoare, de la mecanicile corpurilor noastre după ce murim (Viața secretă a cadavrelor, Mary Roach) pînă la cimpanzeii studiați de Jane Goodall (În umbra omului) și complexitatea adîncurilor necunoscute (Lumea tăcerii, Jacques-Yves Cousteau). Bine că toamna și iarna avem, cel puțin teoretic, mai multă vreme de dedicat cititului. (Anca Zaharia)

● Cînd am auzit prima dată despre cartea Tarei Westover, Învățare (traducere de Paul Slayer Grigoriu, Editura Publica), mi-a amintit imediat de Jeanette Winterson (De ce să fii fericită cînd poți fi normală?, Editura Hecate, 2015). Ambele autobiografii pornesc de la părinți autoritari, care nu le lasă să citească decît ce e „permis“ de mai sus, impunînd o desprindere de restul lumii. Doar că, în cazul Tarei Westover, lucrurile sînt mult mai grave: școală acasă (sporadic și la nivel elementar), muncă din copilărie la depozitul de deșeuri, un tată cu tulburare bipolară care face provizii pentru Zilele de pe Urmă, un frate violent, abuziv fizic și verbal, o familie care refuză să meargă la medic, preferînd remediile naturiste. O poveste musai de citit, despre libertare, forța legăturilor familiale și importanța educației. (Cristina Ștefan)

● De pe 27 septembrie intră pe ecranele românești filmul Monștri., debutul în lungmetraj al regizorului Marius Olteanu. Filmul s-ar fi putut numi, cehovian, O zi din viața unui cuplu. În care nimic nu e ce pare. Caligrafic, nuanțat, actual. (Ana Maria Sandu)

● Mo, filmul de debut al lui Radu Dragomir, cu Dana Rogoz şi Răzvan Vailescu jucînd cu o chimie admirabilă rolurile principale, intră în cinematografe şi vi-l recomand, dacă nu pentru amestecul de inocenţă, tandreţe, comic şi oroare, măcar pentru una dintre cele mai memorabile scene din filmul românesc al ultimului deceniu. (Marius Chivu)

● Dacă vreți să vedeți trenulețe, mergeți între 5 și 13 octombrie la Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida“, unde are loc o expoziție cu machete de trenuri, clădiri feroviare, camioane, mașini și alte anexe, prezentate pe o dioramă funcțională, dar și în vitrine ca exponate statice la diverse scări. (Adina Popescu)

● Seria de reeditări la Tracus Arte din opera lui Livius Ciocârlie, probabil cel mai original diarist din literatura română, continuă cu volumul, revăzut şi adăugit, Mari corespondenţe – amplă analiză a operei epistolare a unor scriitori francezi (Voltaire, Balzac, Flaubert, Four­nier, Proust, Gide) şi români (Maiorescu, Pompiliu Constantinescu, Caragiale, Lovinescu, Călinescu, Rosetti, Vianu, Negoiţescu, Stanca, Zaciu). În această epocă digitală a post-epistolei, e o lectură mai mult decît proaspătă şi inedită. (Marius Chivu)

Mai multe