Mindhunter, The Square, „Absent nemotivat“

1 noiembrie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Jocul de-a v-ați ascunselea continuă: sîmbătă, 4 noiembrie, ora 20, Palatul Bragadiru – Master of Games: Debussy, Ravel, Rossini, Boccherini; duminică, 5 noiembrie, ora 19, Ateneul Român, Tema con variazioni: Schumann, Brahms, Liszt, Anton Arensky. Două seri de excepție marca SoNoRo. (Ruxandra Mihăilă)

● Dacă aveţi Netflix, căutaţi neapărat Mindhunter (r. David Fincher), un serial nou, care intră în mintea oamenilor. În mintea criminalilor în serie, mai exact, prin intermediul a doi agenţi FBI care, în America anilor ’70, au complicata sarcină de a afla „cum gîndesc nebunii“. (Cristina Ştefan)

● Filmul suedez The Square a cîştigat anul ăsta Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. A intrat și la noi pe ecrane. O poveste despre discursul și curajul în artă, despre presiune, vinovăție și prejudecăți. The Square are momente excelente, mi-a amintit și de Haneke, și de Von Trier, s-ar putea să vă facă să vă amorezați de Elisa-beth Moss, deci sînt suficiente motive să mergeți să-l vedeți. (Ana Maria Sandu)

● Duminică, 5 noiembrie, de la ora 17, vă invit în biblioteca Vilei Oromolu, devenită spaţiul Qreator by IQOS (Bd. Aviatorilor 8 A, vizavi de staţia de metrou Piața Victoriei) la prima întîlnire literară dintr-o serie intitulată „Absent nemotivat“. E vorba de o serată literară unde voi invita cîte un scriitor ca să povestim şi să citim din opera unui scriitor din trecut, un maestru prea puţin cunoscut de public, uitat pe nedrept sau ale cărui cărţi se mai găsesc doar prin anticariate, adică un scriitor „absent nemotivat“ din conştiinţa şi preferinţele de lectură ale cititorilor de azi. Invitatul meu de duminică este poetul Iulian Tănase, cu care voi discuta despre poetul german de origine română Paul Celan. (Marius Chivu)

● Identic natural, un spectacol de Elena Vlădăreanu și Robert Bălan despre ce (și cum) mîncăm. Poftă bună la teatru! Se joacă la Art Hub pe 4, 5 și 6 noiembrie. (Matei Martin)

● Între 3 și 5 noiembrie, la Cinema Muzeul Țăranului și Clubul Țăranului, „Culese din Balkani“ – festival de film antropologic, la a III-a ediție. Filme din Balcani (România, Grecia, Croația, Serbia, Bulgaria, Muntenegru) și extra-Balcani (Brazilia, Noua Zeelandă, SUA, Germania, Iran, Norvegia, Marea Britanie, Israel) realizate de regizori, antropologi, etnologi, studenți și adolescenți. În plus, evenimente speciale: concerte, dezbateri, petreceri și degustări. Intrarea e liberă. (Adina Popescu)

● Biserica Luterană din București (str. Luterană nr. 2) găzduiește, cu ocazia Jubileului de 500 de ani de la începuturile Reformei, o expoziție intitulată „Evanghelia după Matei“, care prezintă o colecție de 31 de litografii originale ale lui Otto Dix, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai expresionismului german. Expoziția este organizată în colaborare cu galeria de artă Merkur (colecționar Thomas Emmerling) și poate fi vizitată în fiecare săptămînă de joi pînă sîmbătă, pînă pe 9 decembrie, între orele 11-18. Intrarea este 12 lei. (Matei Pleșu)

● Sîmbătă seara, la TV5 Monde, documentarul Thalassa e ceva special. În tradiția postului de prezenta locuri frumoase (insule îndepărtate) și oameni interesanți cu meserii neobișnuite, într-un ritm pe care nu-l mai găsești la alte televiziuni. Un fel de slow tv, care te face să visezi și uneori chiar să adormi liniștit. Totuși, e păcat să adormi, chiar dacă atunci cînd te trezești pare că n-ai pierdut aproape nimic. (Andrei Manolescu)

Mai multe