Minciuni de vară, Fluturi tropicali

● La editura Vellant a apărut un album despre Braşovul meu, cu fotografii de Eugen Andronic. Artistul însuşi spune că a urmărit oraşul „de dincolo de poleiala sărbătorească sau turistică.“ A ieşit o carte minunată. (Matei Martin)

● Întîi a fost controversa legată de copertă: cei de la Rolling Stone au ales imaginea tînărului terorist Dzhokhar Tsarnaev. Apoi a apărut revista şi am putut citi senzaţionalul text semnat de Janet Reitman despre acest caz. Îl găsiţi aici: http://www.rollingstone.com/culture/news/jahars-world-20130717. E jurnalism adevărat, de Pulitzer. (Ana Maria Sandu)

● Dacă nu aţi vizitat-o deja, Muzeul „Grigore Antipa“ a prelungit expoziţia „Fluturi tropicali“ pînă pe 18 august. Programul de vizitare începe de la ora 10 (inclusiv în ziua de marţi), iar preţul unui bilet este de 10 lei pentru copii, 12 lei pentru adulţi. (Stela Giurgeanu)

● Cîteva lecturi cu adevărat de vară: volumul de povestiri Minciuni de vară de Bernhard Schlink (traducere de Gabriela Eftimie, Polirom) şi romanele O vară de răscruce de Truman Capote (traducere de Antoaneta Ralian, Polirom), N-a dansat decît o vară de Per Olof Ekström (traducere de Maria şi Petre Banuş, Leda) sau Nuntă la malul mării de Abdelkader Benali (traducere de Valentina Ţîrlea, Curtea Veche). (Marius Chivu)

● „Conacul Bellu“, din Urlaţi, nu departe de Ploieşti: muzeul deschis, în 1955, în locuinţa familiei Bellu, e interesant atît prin clădirea în sine (în stil românesc, cu cerdac deschis şi stîlpi de lemn sculptat), cît şi prin exponate (printre altele, mobilier din diverse epoci, artă orientală, icoane şi arme din secolele XVIII-XIX, picturi). Şi deloc în ultimul rînd prin natura din preajmă, fermecătoare. Lipseşte doar un bun restaurant în zonă. (Iaromira Popovici)

● Dacă aţi descărcat măcar o dată un album sau un film de pe Pirate Bay, atunci mergeţi să le spuneţi piraţilor la mulţi ani şi viaţă lungă, joi, 8 august, de la ora 21, în Control Club (săptămîna asta, Pirate Bay împlineşte zece ani de torrenţi. Mai multe informaţii despre petrecere, aici: http://www.sub 25.ro/cultura-urbana/10-ani-de-pirate-bay-cu-6-artisti-la-control-2159.html). Iar dacă v-aţi uitat măcar o dată la Festivalul de la Mamaia şi vă e oarecum dor, mergeţi sîmbătă, 10 august, pe plaja Oha (Mamaia Nord, lîngă Campingul Pescăresc), unde va avea loc o ediţie omagială a Discotecii, organizată de Paul Breazu, cronicarul nostru muzical, şi dedicată împlinirii a 50 de ani de la prima ediţie a Festivalului de la Mamaia. „Spre soare zburăm“, cum cînta Doina Badea. (Luiza Vasiliu)

● Între 14 şi 18 august n-ar fi de ratat, dacă aveţi drum prin Ardeal, cea de-a II-a ediţie a Festivalului de Film Horror şi Fantastic „Lună plină“, la Biertan. Anul acesta va fi şi o secţiune paralelă celei competiţionale – Tenebre, cu un best of 2012-2013 în materie de producţii lansate în cadrul celor mai importante festivaluri fantastice ale lumii. (Adina Popescu)

● Noul volum al lui Claudiu Komartin, Cobalt (Casa de Editură Max Blecher), amestec de cruzime, tandreţe, suferinţă şi de intima lor ritmare într-o poezie inconfundabilă. Iată un neaşteptat „YOYO“: „cînd/nu/vor/mai/fi/cheltuieli/şi/moartea/va/face/restul/o/să/vorbim/prin/scînduri/o/să/ne/spargem/de/ rîs“. Poemul meu preferat din acest volum – „Cortázar blues“ – vă las să-l citiţi singuri. (Simona Sora)

● Cherhanaua de la Vama Veche. Mă gîndeam că în mod normal aşa ar fi trebuit să arate cele mai multe cîrciumi de pe litoralul nostru. Simple, ieftine, pe malul mării şi cu mult peşte. Şi mă gîndeam că poate a trecut, în sfîrşit, era cantinelor enorme cu feţe de mese albe puse în diagonală şi chelneri unsuroşi care diminutivează orice (şi diminuează apetitul). Dar aflu că acea cherhana autentică şi bună are patroni bulgari. Ei bine, dacă numai aşa se poate, fie: să vină bulgarii. (Andrei Manolescu)

● Remember: „Mihaela Ursuleasa apare pe scenă, îmbrăcată lejer, dar cu stil şi cu o discretă eleganţă. Surîde cuceritor, dar de îndată ce atinge clapele pianului, solista pare dintr-odată fragilă în comparaţie cu tumultul care se iveşte din degetele sale. Acompaniată de Alexander Sitkovetsky la vioară şi de David Cohen – minunată revelaţie – la violoncel, pianista româncă a făcut, prin acorduri limpezi şi totuşi pline de forţă, ca Sala Unirii să pară şi mai copleşită de frumuseţe. Cînd ating clapele pianului, mîinile Mihaelei Ursuleasa par a fi ele însele un alt corp, care nu numai că vibrează la chemarea muzicii, dar transformă întreaga audienţă în «corpuri sonore» absolute.“ – Beatrice Lepădat, LiterNet.ro, SoNoRo noiembrie 2009 (Ruxandra Mihăilă)

● După doi ani, pe principiul „şi-a schimbat copertele, dar năravul ba“, site-ul bookaholic.ro are o nouă înfăţişare. De citit în vara asta la umbră, cu o limonadă rece în faţă. Şi nu uitaţi motto-ul bookaholicilor: „Dependenţa de cărţi se tratează cu cărţi.“ (Patricia Mihail)

Mai multe