„Milk. Honey. Blood“, Namaste India, „Europe and Ukraine: Past and future“

● Prin vecina Bulgarie, la vreo 150 de kilometri sud de Ruse, există un orăşel pe nume Tryavna. Acolo s-au păstrat case negustoreşti cu arhitectură tradiţională, cu etajul mai ieşit în afară decît parterul. Din acest motiv, orăşelul dintre dealuri a devenit un loc de atracţie turistică. E plin de magazine cu suveniruri şi are restaurante simple şi ieftine. Merită vizitat. (Andrei Manolescu) 

● Între 23 şi 25 mai are loc HipTrip Travel Film Festival, primul festival din România dedicat filmelor de călătorie, la Cinema Union şi Cinema Eforie. În cadrul festivalului vor fi proiecţii de filme artistice şi documentare tematice, de la Buena Vista Social Club la The Motorcycle Diaries, workshop-uri susţinute de profesionişti din domeniile: travel, cinematografie şi blogging de călătorie. (Adina Popescu)

● Un articol excelent, de Timothy Snyder, pe eurozine.com – „Europe and Ukraine: Past and future“. Se încheie aşa: „Ucraina nu are viitor fără Europa, dar nici Europa nu are viitor fără Ucraina. De-a lungul secolelor, Ucraina a scos în evidenţă punctele de cumpănă din istoria Europei. Pare să fie adevărat şi astăzi. Desigur, în ce direcţie o vor lua lucrurile depinde, cel puţin pentru următoarele săptămîni, de europeni.“ (Mircea Vasilescu)

● Vineri, 23 mai, se deschide la Palatul Ştirbei din Bucureşti expoziţia „Milk. Honey. Blood“ a lui Roman Tolici. Pictură pe pînză fotosensibilă. Un must la Noaptea Galeriilor! (Matei Martin)

● Labor Day (2013, Jason Reitman), cu Kate Winslet şi Josh Brolin, după romanul lui Joyce Maynard – povestea de dragoste ideală, cu un Zburător – aici puşcăriaş evadat, şi cu o Kate Winslet în formă bună, într-unul din rolurile care i se potrivesc: de persoană fermecătoare şi nu prea confortabilă în locul pe care societatea i l-a conferit. (Iaromira Popovici)

● A apărut în română, la Editura Herald, Cosmos, cea mai frumoasă poveste a Universului pusă vreodată pe hîrtie (şi pe micile ecrane, sub forma unui celebru documentar de televiziune din anii ’80). Poetică, fascinantă, ameţitoare, cartea lui Carl Sagan ar trebui citită copiilor seara, înainte de culcare, ba chiar şi dimineaţa, la cafea, de către adulţii grăbiţi, pentru o mai bună împrietenire cu atomii, cometele şi galaxiile. (Luiza Vasiliu)

● La Antena 3, în aproape fiecare seară, se transmite emisiunea Sinteza zilei. Vă recomandăm călduros să nu vă uitaţi. (Matei Pleşu)

● Pentru o după-amiază însorită, terasa Casei Oamenilor de Ştiinţă e locul perfect. Verde, umbroasă, cu chelneri old school, mîncare simplă şi corectă. O lume suspendată în mijlocul Bucureştiului. O menţiune specială pentru caşcavalul la capac, apa minerală mare şi ciora care îşi învăţa puiul să zboare. (Ana Maria Sandu)

● Pentru cei care vor să descopere cîte ceva din cultura Indiei, între 23 şi 25 mai, la Muzeul Satului din Bucureşti are loc festivalul Namaste India, un eveniment organizat de către Centrul Cultural „Rabindranath Tagore“ şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti. (Stela Giurgeanu) 

● Concertul trupei de industrial /dark wave/avangarde & experimental Laibach, care are loc joi, 22 mai, în The Silver Church Club (Str. Calea Plevnei, nr. 61). Concertul face parte din turneul de promovare a noului lor album, Spectre, un comeback de succes după nu mai puţin de nouă ani. (Marius Chivu)

Mai multe