Micii culturali, Space Adventure, Jes și Berlin

● „Ce vor tinerii de 20 de ani? Ce speri pentru ei, pentru voi?“, este întrebat un tînăr şi acesta răspunde: „Trebuie să conștientizăm că nu trăim datorită tehnologiei, ci tehnologia trăiește datorită nouă. Și că va fi important să păstrăm lucrurile naturale, să facem sport, să fim aproape de natură, să nu uităm să lucrăm pămîntul, să avem familii… Nu poți neglija tehnologia, desigur, dar sper ca noi să folosim tehnologia, nu tehnologia să ne folosească pe noi.“ Tînărul este Ianis Hagi şi întregul interviu cu el poate fi citit pe blog-ul https://cristinastanciulescu.ro. (Marius Chivu)

● Apariții noi în Colecția „Vorpal“ (coordonată de Svetlana Cârstean) a Editurii Nemira: Jesica Baciu, Jes, și Krista Szocs, Berlin. Două cărți de poezie fresh, două voci care rimează. (Ana Maria Sandu)

● Cetatea din Feldioara, construită în secolul al XIII-lea, cea mai importantă fortificaţie ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania – Ţara Bîrsei. Monument istoric, cetatea a fost restaurată între 2012–2017, lucrările de restaurare fiind realizate de către Consiliul Judeţean Braşov. Puncte forte: zidurile de incintă şi turnurile, zidul de protecție, fortificaţii de pe vremea teutonilor, capela şi mănăstirea cisterciană (atît cît s-a putut recupera), fîntîna adîncă de circa 70 de metri. Iar panorama Țării Bîrsei îți oferă și alte inedite trasee ce merită incluse într-o minimală agendă culturală a regiunii. (Ruxandra Mihăilă)

● În Piața Obor au apărut în sfîrșit micii culturali… era și cazul, după cît de mult am lăudat în Dilema veche micii obișnuiți de la terasa principală. Așadar, lîngă grătar, a răsărit peste noapte o tonetă cu cărți pe care scrie citeț „Cultură“. Am dedus că e o mică bibliotecă, poți împrumuta cărți de acolo ca să citești cît timp îți mănînci micii și îți bei berea. Cărțile sînt cam vechi și cam puține, mă întreb dacă noi, iubitorii de literatură și de mici, putem dona și altele. (Adina Popescu)

● Pînă în octombrie, la Romexpo este deschisă Expoziţia Space Adventure, care se adresează inclusiv copiilor şi unde sînt expuse rocile colectate de pe Lună, cópii reale de rachete şi capsule spațiale, simulatoare de zbor sau costume ale astronauților NASA. Vă puteţi şi testa abilitățile de astronaut în tabăra de antrenament. (Marius Chivu)

● Podul cu vechituri de Dan C. Mihăilescu. Nostalgia ca datorie de bun-simț. Obligația de a nu lăsa trecutul să treacă. O colecție de gînduri ale unuia dintre cei mai mari și fermecători cititori ai vremii noastre. Ca un mare anahoret al lecturii, Dan C. Mihăilescu stă cu mintea în Raiul marii culturi clasice („prefer stoicismul, clasicismul și romantismul în aspră indiferență de tot ce ține de modă“), dar e cu ochii pe „mizeria și pustiul zilei de acum“. O carte care te recentrează interior, dacă mai e ceva de recentrat. Dacă nu, nu. (Sever Voinescu)

Mai multe