Matinal de zi cu zi, Caravana Metropolis, „Pe cînd eram doar nişte puşti“

● A apărut un loc nou plin de umbră în centrul Bucureştiului, pe strada Eminescu, la vreo şapte minute distanţă de Piaţa Romană. Se cheamă LOKAL, are o curte mare (cu tot cu magnolie şi-un cap de Lenin), o cameră de ascultat viniluri, şi alte lucruri pe care mai bine vă las să le descoperiţi singuri. Pe 15 august se anunţă deschiderea oficială. Avantajul e că, dacă mergeţi pînă atunci, sigur o să găsiţi o masă liberă. (Luiza Vasiliu)

● Lucy, cel mai recent film al lui Luc Besson, cu Scarlett Johansson şi Morgan Freeman – nu foarte structurat, cu senzaţia că îi lipseşte ceva, dar, totuşi, cu destul din dulcele still Luc Besson-ian de altădată, din vremea celui de-Al cincilea element, sau a lui Leon, pe lîngă stufoasele efecte speciale. (Iaromira Popovici)

● Lăsaţi-vă de prostii, nu mai luaţi în seamă emisiunile matinale de la diverse posturi de radio care vă promit „bună dispoziţie“ şi că „dacă începeţi ziua cu noi, o să fiţi în formă“ bla-bla. Ascultaţi Matinal de zi cu zi la RFI România (www.rfi.ro). Eu aşa fac. Aflaţi ce se întîmplă pe lume şi vă simţiţi nu doar mai informaţi, dar şi mai inteligenţi. Iar dacă vreţi şi bună dispoziţie, o aveţi din plin: Magda Prelipceanu (realizatoarea emisiunii), Laurenţiu Colintineanu şi ceilalţi sînt nu doar jurnalişti foarte buni, dar şi oameni foarte simpatici. (Mircea Vasilescu)

● După Dosarul de săptămîna trecută dedicat depresiei, merge să citiţi – preferabil pe plajă – şi aceste eseuri despre sex: Prigoana plăcerilor. Edificarea unei erotici solare şi Scurt manifest hedonist, ambele de Michel Onfray (traducere de Emanoil Marcu) şi Agonia erosului de Byung-Chul Han (traducere de Viorica Nişcov), apărute la Humanitas; plus Cum să ne gîndim mai mult la sex de Alain de Botton (traducere de Mihaela Ghiţă), apărut la Vellant. (Marius Chivu)

● Pentru cei care nu au citit-o încă, o carte de vacanţă în adevăratul sens al cuvîntului – Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă (Editura Arthur). Este primul roman al lui Michael Ende despre cum poate ajunge suprapopulată o ţară cu doar patru locuitori, despre o altă ţară care seamănă cu China, dar nu e, despre un uriaş Părelnic şi un dragon-pe-jumătate, căruia i s-a stricat vulcanul. Şi despre multe altele. (Adina Popescu)

● Caravana Metropolis, „Cinema în aer liber“ ajunge în Bucureşti. Între 5 august şi 14 septembrie, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza“, din Capitală, vor fi proiectate filme de palmares – programul campaniei, susţinute de postul AXN, îl puteţi găsi şi pe site-ul metropotam.ro. (Stela Giurgeanu)

● Întotdeauna mi-au plăcut verva şi flerul festivalului de film Next. Apreciez şi felul în care ştie să promoveze filmele sale. Pînă pe 23 august, le puteţi vedea în opt oraşe, într-o selecţie specială: la Braşov (8, 9 august), la Alba Iulia (10, 11 august), la Oradea (12, 13 august), la Deva (14, 15 august), la Tîrgu-Mureş (16, 17 august), la Piatra Neamţ (18, 19 august), la Iaşi (20, 21 august) şi la Galaţi (22, 23 august) (Matei Martin)

● Prima ediţie a Festivalului Zilele Nordului, care se va desfăşura în perioada 8 – 10 august la Darabani (jud. Botoşani), cel mai nordic oraş al României, se vrea o experienţă inedită privind recuperarea mediului, ca bun patrimonial, prin intermediul actului de cultură. Agenda evenimentului include inaugurarea Muzeului Nordului din localitate, la aproape o sută de ani de la primele demersuri. Găzduit de conacul Balş, clădire monument istoric, pe vremuri reşedinţă a hatmanului Moldovei, la înfiinţarea sa îşi aduc aportul Asociaţia Nord, Primăria Darabani şi colecţionarul Dumitru Haha. Reamenajarea Poienii celor Patru Stejari ai lui Ştefan cel Mare se impune ca un demers administrativ de excepţie privind conservarea mediului natural. (Ruxandra Mihăilă)

● Am o slăbiciune pentru Bucureştiul din august, chiar aşa clocotit ca o ceaşcă cu ceai cum e el. Pare un oraş abandonat şi asta mă face să-l văd cu alţi ochi. Maşini puţine pe străzi, oameni ameţiţi de căldură cu sticle de apă în mînă. Linişte şi nelinişte într-o combinaţie interesantă. Zăpuşeala de peste zi se îmblînzeşte neapărat seara la terase umbroase. (Ana Maria Sandu)

● Aş recomanda Patti Smith, Pe cînd eram doar nişte puşti (Editura Polirom, 2014) oricui şi-a imaginat că tipologia eroului american – pe care o ştim din romane şi din proza scurtă – e ficţionalizată mult. Cartea răstoarnă această prejudecată şi transformă nişte vieţi trăite, în poveşti excepţionale. Nu cred în lecturile de vacanţă, dar parcă Pe cînd eram doar nişte puşti merge bine cu un pahar rece lîngă. (Ana Maria Sandu)

● Pe cît de frumos e peisajul de pe malul Dunării, între Orşova şi Moldova Nouă (la cazane), pe atît de prost e drumul, care are porţiuni unde asfaltul lipseşte cu desăvîrşire. În ultimii ani ai regimului Ceauşescu, şoseaua era închisă circulaţiei publice (era prea aproape de tentanta Iugoslavie), acum riscă să fie închisă din cauza veşnicei surpări a malurilor. Sînt panouri care anunţă că drumul e în lucru. Dar pe un asemenea drum, lucrul ăsta trebuia terminat de mult. În ciuda acestei dificultăţi, cu grijă şi atenţie, traseul se poate parcurge totuşi cu maşina. (Andrei Manolescu)

Mai multe