Ma­șinile lui Da Vinci, Nocturnal Animals, Efectele secundare ale vieţii

12 aprilie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● A apărut recent la editura Humanitas un roman scris de Vlad Zografi: Efectele secundare ale vieții. Un roman care, după cum spune criticul Ioana Pârvulescu, nu trebuie citit, ci ascultat ca o simfonie. Un roman simfonic, așadar, pe care nu l-am citit-ascultat încă, dar abia aștept s-o fac. Vlad Zografi e un autor pe care am curajul să-l recomand chiar înainte de a-i fi parcurs acest nou roman. (Andrei Manolescu) 

● Expoziția internațională „Ma­șinile lui Leonardo Da Vinci“, între 25 martie și 20 ianuarie 2018, la Palatul Culturii din Iași, la inițiativa Ambasadei Poloniei în România. Pentru pasionații de mecanică, de aeronautică, de explorări subacvatice, tehnică militară, dar și de artă plastică. (Adina Popescu) 

● Ready Player One (Editura Nemira, 2016) de Ernest Cline, un SF cum n-am mai citit de multă vreme, l-am devorat în 24 de ore. Acțiunea se petrece într-un viitor (apropiat) sumbru, fără resurse, în care aproape singurele locuințe sînt rulotele din „stivele de rulote“ (ce au înlocuit parcurile de rulote) și singura evadare e o lume virtuală – Oasis, aparent un joc online, însă de fapt mult mai mult de atît. O carte pentru gamer-i, însă nu doar pentru ei, o recomand tuturor celor care au jucat măcar o dată în viață Pacman. (Adina Popescu)  

● Nocturnal Animals (Tom Ford, 2016), cu Amy Adams și Jake Gyllenhaal – un film interesant despre cruzimea relațiilor personale, în realitate și imaginație. (Iaromira Popovici) 

● Prima expoziție a Margaretei Udrescu, „Macarena City“, e un spectacol. La propriu și la figurat. Personajele ei sînt niște arătări simpatice și înfricoșătoare în același timp. O ilustrație care prinde viață și corp în spațiu. Dacă rămîneți în oraș, mergeți s-o vedeți. E deschisă pînă pe 21 aprilie. Iar colțul de București în care e expoziția e o splendoare: Artfooly Gallery, strada Pictor Ctin. D. Stahi nr. 9 (lîngă Ambasada Vaticanului, zona Cișmigiu). (Ana Maria Sandu) 

● The New Riga Theatre, prezent la FITS 2017 cu Brodsky / Baryshnikov – one-man-show în regia lui Alvis Hermanis, regizorul distins anul trecut cu o stea pe aleea Celebrităților din Sibiu pentru spectacolul Farmecul adînc al Rusiei. Poemele laureatului Nobel vor fi interpretate de cunoscutul coregraf, dansator și actor american. (Ruxandra Mihăilă)

Mai multe