Maraton de poezie, Noapte Albă în District 40, Pădurea. Instrucţiuni de folosire

● Un alt cînt al lui Marte. Cîntul iubirii, de Paolo Isotta, tocmai a apărut la Editura Curtea Veche. O carte încîntătoare, scrisă de unul dintre cei mai influenți critici muzicali italieni. Isotta a ținut cronica muzicală pentru Corriere della Sera vreme de 35 de ani. Pricepere, onestitate și o vastă cultură – acestea sînt coordonatele publicisticii lui Paolo Isotta, iar această carte stă mărturie. Recomand călduros cartea din cel puțin două motive. Întîi, pentru că autorul este unul dintre cei mai rafinați și entuziaști admiratori ai lui George Enescu, iar paginile pe care i le dedică sînt de o profunzime și de o originalitate de care discursul nostru despre compozitorul național are urgentă nevoie. Apoi, pentru că arată care este standardul jurnalismului cultural serios. Un standard la care ar trebui să aspirăm. (Sever Voinescu)

www.mazzocchioo.com este o revistă online de arhitectură (românească, deşi nu pare) unde, chiar în acest moment, se desfăşoară o amplă anchetă despre supravieţuirea pieţelor, la care răspund artişti şi arhitecţi români şi străini. (Marius Chivu)

● Pădurea. Instrucţiuni de folosire (Editura Publica) este a doua carte a lui Peter Wohlleben prin care încearcă să ne deschidă mintea cu privire la copaci şi pădure (pe cealaltă o recenzez în pagina 16). Şi, tot în ton cu Dosarul nostru, tot de la Editura Publica (a cărei „Co-Lecţie de ştiinţă“ merită urmărită cu toate titlurile ei), recomand cu tărie Geniul păsărilor de Jennifer Ackerman, un studiu fascinant dedicat celor mai recente descoperiri legate de inteligenţa uluitoare a păsărilor. (Marius Chivu)

● „Pianul cu poeme – 100 de ani de poezie românească“, un recital de muzică şi poezie, organizat de Fundaţia Calea Victoriei în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, miercuri, 23 mai, de la ora 19. Actriţa Daniela Nane va recita din lirica de dragoste, în acordurile unor piese nu mai puțin celebre de Rahmaninov şi Piazzolla. La pian, Ioana Maria Lupaşcu. (Ruxandra Mihăilă)

● Joi, 17 mai și vineri, 18 mai, de la ora 19, la Ateneu, concert Beethoven. În program, Uvertura „Leonora“, Concertul nr. 4 pentru pian și Simfonia a V-a. Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ va fi condusă de Elio Boncompagni, iar solist va fi Matei Varga. Nu doar programul, ci și întîlnirea dintre cei doi protagoniști ai serii garantează un concert de neuitat. (Sever Voinescu)

● Nu ratați, sîmbătă seară, la Biblioteca Centrală Universitară, maratonul de poezie cu: Magda Cârneci, Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Cătălina Matei, Simona Popescu, Livia Roșca, Andra Rotaru, Cristina Stancu, Dan Coman, Sorin Gherguț, Florin Iaru, Ion Mureșan, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Robert Șerban. E doar unul dintre evenimentele Festivalului Internațional de Poezie București. Programul complet poate fi găsit la fipb.ro. (Matei Martin)

● Pe 19 mai, la Școala Centrală din București – „Noapte Albă în District 40“, un program plin de experiențe vizuale și auditive, ateliere, expoziții și dezbateri. ARCEN și BRD – Groupe Société Générale invită vizitatorii să exploreze subiectul memoriei într-o diversitate de forme: memoria arhitecturii și a orașului, memoria recentă, memoria sunetelor și a vocilor, memoria afectivă și memoria ideilor. (Adina Popescu)

● În perioada 19-27 mai, la Palatul Telefoanelor va avea loc „Romanian Design Week“, expoziţia reunind peste 150 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. (Cristina Ştefan)

Mai multe