"Maimuţa carpatină", "Flirting with a stranger" şi o cafenea vizavi de Liceul Lazăr
● Scriitor în comunism (nişte amintiri), de Ştefan Agopian, Polirom, 2013. E vorba despre un chimist care, trecînd prin nişte procese complexe, succesive, se transformă într-un scriitor. Cel care descrie acest proces, adică scriitorul, e, din cîte se pare, şi un bun chimist, căci ştie exact substanţele din care poţi să obţii un volum bun de memorii. (Matei Martin)
● Centrul Naţional al Dansului, 9 februarie, ora 19, Festivalul „Like CNDB #1“. În deschidere – un spectacol creat de Cristina Lilienfeld, Layers. (Stela Giurgeanu)
● Dacă sînteţi din Braşov sau aveţi drum pe acolo, în week-end, mergeţi sîmbătă, 8 februarie, la Librăria Humanitas, la o întîlnire cu Radu Paraschivescu şi Ioana Pârvulescu, care vă vor povesti despre Maimuţa carpatină. Cu această ocazie, recomand şi cartea. Despre noi şi despre viaţa noastră. Despre beteşuguri, manii, complexe şi ticuri de comportament. (Adina Popescu)
● Ţinutul din mijlocul verii (August: Osage County, 2013), în regia lui John Wells, după o piesă de Tracy Letts (care, de altfel, a scris şi scenariul filmului). Cu Meryl Streep şi Julia Roberts, printre alţii. Un film fascinant prin hiperrealitatea lui despre relaţiile de familie în varianta lor extremă – insuportabil de sincere, dar, în ultimă instanţă, nelipsite de iubire. (Iaromira Popovici)
● Excelentul interviu, din România literară nr. 5, pe care Ciprian Vălcan i-l ia Adrianei Babeţi, autoarea eseului Amazoanele. O poveste (Polirom, 2013), o carte îndelung aşteptată şi, mai mult ca sigur, apariţia editorială a anului trecut: „În adîncul cărţii mele despre amazoane stă ascunsă povestea unei fetiţe pe care – ironie a istoriei! – în plin comunism, un fost ofiţer imperial atins de demenţă senilă o învăţa ce înseamnă o strategie şi o tactică de cucerit un obiectiv, de supravieţuit într-un asediu sau o retragere demnă.“ Un interviu plin de confesiuni memorabile. (Marius Chivu)
● Luna asta, HBO difuzează documentarul Searching for Sugar Man (pe 6,11 şi 16 februarie), despre care v-am tot vorbit anul trecut. Filmul e cîştigător al unui Oscar şi e construit în jurul unui personaj incredibil: cîntăreţul fără noroc, Rodriguez, care e un fel de Bob Dylan avant la lettre. De asemenea, la Cinemax nu rataţi un alt documentar senzaţional, Senna (programat pentru 17, 18 şi 28 februarie) despre legendarul pilot de Formula 1, brazilianul Ayrton Senna, campion mondial în 1988, 1990 şi 1991, mort într-un accident violent în cursa de Grand Prix de Saint-Marin la Imola în 1994 la doar 34 de ani. Filmul reuşeşte să refacă excelent epoca şi destinul unui mare campion. (Ana Maria Sandu)
● Pe bulevardul Regina Elisabeta, vizavi de Liceul „Lazăr“ s-a deschis o cafenea adevărată unde se bea cafea adevărată şi nu se fumează. Combinaţia între o cafea bună şi lipsa fumului de ţigară e mai neobişnuită în România şi, poate, măcar de aceea, localul merită vizitat. Dar şi cafeaua e, cum spuneam, pe gustul cafegiilor serioşi. (Andrei Manolescu)
● Un emoţionant şi lucid eseu de Slavenka Drakulici, pe www.eurozine.com: Flirting with a stranger. Women’s writing on aging. Se încheie astfel: „Mi se pare că femeile-scriitoare scriu, mai ales, despre femeile care îmbătrînesc, dar învăluie asta în bolile «moderne» (demenţă, Alzheimer), sub acoperirea non-ficţiunii. Ca să găsesc asemenea cărţi, a trebuit să înlocuiesc, în motorul de căutare, old cu Alzheimer. Asta a deschis uşa unei lumi pline de suferinţă şi de ofilire, de privaţiuni şi de o imensă singurătate, în care nu mai există flirt cu vreun străin, doar dacă nu cumva străinul e o persoană în oglinda din baie“. (Mircea Vasilescu)
● Citiţi textul lui Tom Junod despre Philip Seymour Hoffman, apărut pe blogul Esquire: http://www.esquire.com/blogs/culture/hoffman-junod. E inutil să vă spun de ce. (Luiza Vasiliu)