Lungs, Closer, Muzică clasică la metrou

20 aprilie 2016   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Un experiment culinar și literar, asta a făcut jurnalista Rebecca Harrington ca să scrie Comand la fel! (Editura Baroque Books & Arts, 2016, traducere de Luminița Corneanu). A încercat tot felul de diete de vedete pe propria piele și a scris cu mult umor despre fiecare dintre ele. În nebunia pentru perfecțiune a lumii noastre, cartea aceasta e de‑a dreptul reconfortantă. (Ana Maria Sandu)

● Closer (Ispita,  2004, Mike Nichols, cu Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Law și Clive Owen) – pe care-l pot revedea de oricîte ori, unul dintre cele mai relevante și rafinate filme pe tema relațiilor amoroase și a efemerității lor, a dorinței celor implicați de un mereu mai mult și mai altfel. (Iaromira Popovici)

● Muzică clasică la metrou joi, de la 17,30, în stația Piața Unirii 1 (vă asigur că are o acustică bună). Un recital cu muzică tradițională din Grecia, Israel, Rusia, Irlanda, Scoția și nu numai. Desigur, spectacolul e gratuit și inițiativa merită felicitări. (Adina Popescu)

● Nu cumva să rataţi spectacolul Lungs, de Duncan Macmillan, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, cu Denisa Nicolae şi Liviu Romanescu, la Teatrul Luni de la Green Hours! (Matei Martin)

● „Sperăm ca vizitatorii să plece din expoziția noastră ceva mai agale, atenți la imaginile pe care le întîlnesc la tot pasul, la aspectul trecătorilor și al caselor. Să nu fugă încontinuu, cu ochii pe ceas, ca eroii lui Jules Verne ocolind pămîntul, ci să se oprească în loc și să se bucure de ceea ce văd“ (prezentare MȚR). Aceasta ar fi concluzia itinerarului inedit pe care expoziția „Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne“, realizată de prof. Adina Nanu, ni-l propune ca reconstituire a unui mod de viață, a unei mentalități, a unei alte măsuri a timpului. Ingenios și atractiv, plin de fantezie și culoare, acest fabulos traseu inițiatic își transformă oaspeții în exploratori demni de „autenticele“ personaje ale lui Jules Verne. Așadar, pînă pe 5 mai, în Sala „Irina Nicolau“ de la Muzeul Țăranului Român, cititorii se pot regăsi în „propriile“ personaje. (Ruxandra Mihăilă)

● What if?, Ce-ar fi dacă? de Randall Munroe (traducere de Mona Mitarcă, Editura Publica) este un ditamai volumul care oferă răspunsuri ştiinţifice serioase la întrebări ipotetice absurde, un fel de joacă de-a ştiinţa, de fantezii (nu de ficţiuni) ştiinţifice în care legile fizicii, chimiei, astronomiei etc. sînt puse la bătaie în scenarii ipotetice. Spre exemplu:  Ce s-ar întîmpla dacă am face un tabel periodic al elementelor din cărămizi sub formă de cub, fiecare cărămidă fiind alcătuită din elementul corespunzător? Sau: Cîtă forţă poate produce Yoda? Sau: Ce s-ar întîmpla dacă un fulger ar lovi un glonţ în zbor? Sau: Ce s-ar întîmpla cu Pămîntul dacă Soarele ar dispărea brusc? Este, de departe, cea mai interesantă şi mai amuzantă carte de ştiinţă pe care am citit‑o în ultimii ani. Din cauza ei n-am închis ochii o noapte întreagă. (Marius Chivu)

Mai multe