Livius Ciocârlie, Roman Tolici, Dragoste 1. Cîine, Istoria declinului şi a prăbuşirii Imperiului Roman

4 decembrie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Marți, 11 decembrie, la Sala Radio va fi un concert de Crăciun. Vor putea fi ascultate colinde românești și internaționale, cunoscute și frumoase. Va cînta Corul Academic Radio și se va putea auzi și impresio-nanta orgă a acestei săli, cea cu 7600 de tuburi. Dirijor va fi Ciprian Țuțu. (Andrei Manolescu)

● „În acest an al Centenarului l-am ales ca mesager al spiritului românesc pe George Enescu și a sa Rapsodie, inspirată din folclorul românesc, pentru că ni s-a părut întîlnirea perfectă între cultură și tradiție. Am ales pentru reprezentarea acestei capodopere cele mai importante săli de concert din lume, pentru că am dorit să-i oferim locul ce i se cuvine și recunoașterea pe care o merită atît din partea străinilor, dar mai ales din partea noastră, românii, care trebuie să învățăm să ne punem mai bine în valoare patrimoniul national“ – Răzvan Popovici, președintele Asociației SoNoRo. Concertul, care va încheia practic turneul „Rhapsodie Roumaine“, va avea loc pe 6 decembrie în Concertgebouw din Amsterdam. (Ruxandra Mihăilă)

● În cîte feluri poate iubi un om singuratic? Temător, timid, înţelegător, posesiv, violent, cu disperare, sau toate împreună? Urmăriţi Dragoste 1. Cîine de Florin Şerban, cu Cosmina Stratan şi Valeriu Andriuţă. Intră în cinematografe de vineri, 7 decembrie. (Cristina Ştefan)

● Cărţile mai vechi ale lui Livius Ciocârlie, unul dintre cei mai fini stilişti şi mai originali diarişti ai literaturii române, au început să fie reeditate de Editura Tracus Arte. Văd asta ca pe un fel de miracol, felicit editura şi vi le recomand cu tărie: Clopotul scufundat (apărută iniţial în 1988) şi Viaţa în paranteză (apărută în 1995), ambele în ediţii revăzute şi adăugite. (Marius Chivu)

● La Galeria Möbius din București (strada Mendeleev nr. 2) mai puteți vedea, pînă la sfîrșitul lunii, expoziţia lui Roman Tolici. Hiperrealism, fizic și metafizic, într-o textură impresionantă. (Ana Maria Sandu)

● Campionatul poveștilor, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, sîmbătă, 15 decembrie, de la ora 11,30, cu scriitoarea Ioana Nicolaie și ilustratoarea Sidonia Călin, pe baza cărții Călătoria lui Medilo, recent apărută în colecția „Cartier Codobelc“. Oare cum se joacă Medilo, un băiat cîrlig de rufe? Ce prieteni are? Cum crește el într-un loc în care nu i se poate întîmpla nimic rău? De ce pleacă într-o mare aventură? Copiii îl vor însoți în călătorie ca să descopere toate răspunsurile. Pregătiți-vă pentru tot felul de surprize, precum ajutorul dat de-o doamnă păpădie. (Adina Popescu)

● Vineri, 7 decembrie, la ora 19, puteţi asculta la Sala Radio Simfonia nr. 6 – „Patetica“, de Ceaikovski, sub bagheta dirijorului american Ryan Bancroft – laureat al Premiului I şi al Premiului Publicului la Concursul Malko, organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio daneză. Programul serii va cuprinde şi Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră, de Mendelssohn. Printre invitaţii speciali ai serii se numără şi violonistul Sergiu Nastasa. (Matei Pleşu)

● Două volume clasice, masive şi solide în ambele sensuri, apărute în condiţii grafice excelente la Editura Humanitas: Herodot, Cele mai frumoase istorii (selecţie de Alexandrina Liţu, traducere de ilustraţii de Mihail Coşuleţu) şi Edward Gibbon, Istoria declinului şi a prăbuşirii Imperiului Roman (antologie de Dan Hurmuzescu). Cu acestea veţi trece sărbătorile cu bine şi cu folos. (Marius Chivu)

Mai multe