Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul Narativ, Vara în care mama a avut ochii verzi

10 octombrie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Tatiana Ţîbuleac, Vara în care mama a avut ochii verzi, un roman dureros, scris, parcă, dintr-o singură suflare, despre o despărţire cutremurătoare. A apărut la Editura Cartier. (Matei Martin)

● Cătălin Ghiță, profesor la Universitatea din Craiova, revine în actualitate cu două noi și incitante cărți, proaspăt apărute în Marea Britanie și, respectiv, Polonia. Prima, Perils of the Web: Cyber Security and Internet Safety (Oxford: The Inter-Disciplinary Press, 2016), îi are drept editori pe Magdalena Hodalska, Cătălin Ghiță și Jyotsna Bapat și reunește texte axate asupra imaginarului fricii cibernetice, provocate de explozia mediului virtual. A doua, Fear and Big Ideas: A Short Introduction to an Inter-Disciplinary Relationship (Koszalin: Politechnika Koszalinska, 2017), este o lucrare de autor, centrată asupra relației care se poate stabili între frică și cîteva dintre marile idei care au animat istoria intelectuală recentă și nu numai: religia, etica, munca, egalitarismul, patriotismul și cultura. Ambele cărți sînt o dovadă în plus a dinamizării mediului academic autohton, care devine din ce în ce mai vizibil și mai percutant pe plan internațional. (Ruxandra Mihăilă)

● În perioada 13-22 octombrie va avea loc cea de-a opta ediție a Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Béla Tarr și Laurent Cantet sînt doi dintre invitați. Filmele și programul le găsiți pe filmedefestival.ro. (Ana Maria Sandu)

● În Moldova se mănîncă foarte bine, știm asta de mult. Dacă e să ne luăm după Sadoveanu, moldovenii erau specialiști în ospețe și în urmă cu peste 300 de ani, așa cum reiese din Zodia Cancerului. Nu pot ști exact ce o fi fost pe atunci și cum l-or fi îmbîrligat, de fapt, boierii pe unul ca Abatele de Marenne, dar știu cît de bine (și nu foarte mult) am mîncat eu la restaurantul Select din centrul Iașiului. Ba mai mult, chelnerul mi-a transmis din partea bucătarului și rețeta pentru delicioasa saramură de crap pe care o preparase. (Andrei Manolescu)

● Tocmai a ajuns în magazine L’Opéra, cel mai proaspăt CD al admirabilului Jonas Kaufmann. Albumul cuprinde 14 arii din marele repertoriu francez, culese din opere de Gounod, Massenet, Berlioz, Thomas, Bizet, Lalo, Offenbach, Meyerbeer. Alături de tenor, o figură cu adevărat iconică a zilelor noastre, cîntă excelenta Bayerisches -Staatsorcherster, dirijată de Bertrand de Billy. Un produs Sony Classical încîntător, un CD care face din muzică de operă franceză a secolului al XIX lea o delectare pentru cei puțini care mai gustă cîntul elegant la începutul secolului XXI. (Sever Voinescu)

● Sîmbătă, 14 octombrie, de la ora 15, va avea loc Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!“, pornind din Piaţa Universităţii. Scopul acestuia este de a descuraja și de a condamna toate formele de violență ale bărbaților împotriva femeilor, pentru ca femeile și fetele să fie în siguranță acasă, în spațiile publice, la locul de muncă, în școli și în universități. (Cristina Ştefan)

● Narativ – festivalul de lectură pentru copii, ediția a III-a, 7-8 octombrie și 14-15 octombrie, la Colegiul Național „Cantemir Vodă“ din București. Ateliere interactive, conferințe și spectacole special pregătite de către specialiști în educația non-formală și în psihologia copilului. Activitățile sînt realizate în jurul unor titluri ale literaturii universale precum Alice în Țara Minunilor, Peter Pan, Robinson Crusoe, O călătorie spre centrul Pămîntului, O mie și una de nopți, Heidi sau Odiseea. (Adina Popescu)

Mai multe