Lacul Văcăreşti, Mioritza, Florin Ciubotaru

3 ianuarie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● La Muzeul Țăranului Român, sala Foaier, pînă pe 22 ianuarie, expune Florin Ciubotaru, artistul despre care Andrei Pleșu spunea, cu ani în urmă, „voi îmbătrîni bucurîndu-mă de istețimea artistică și de grația fiecărei expoziții“. O expoziție densă, care vine spre vizitator la propriu și în care, din timiditate poate, colțul esențial nu vrea să se arate… E de-ajuns să ajungeți pînă acolo și arta maestrului Ciubotaru vă va înconjura de îndată. (Sever Voinescu)

● Mioritza nu mai e doar baladă, ci şi comedie neagră, filozofică şi nu numai. Se joacă la Teatrul Luni de la Green Hours, în compania Diavolului şi-a lui Dumnezeu, din 12 ianuarie. (Cristina Ştefan)

● Lacul Văcărești, iarna, o plimbare de grup și în același timp prima aplicație cu caracter geografic din 2017 organizată de geograful Andrei Ionel. Turul pietonal este gratuit, are loc atît sîmbătă, cît și duminică, 7 și 8 ianuarie, cu plecare de la stația de metrou Constantin Brâncoveanu (ora 12). Traseul are opt kilometri și poate echivala cu o ieșire din București, mai ales că veți părăsi asfaltul și veți merge pe potecile din jurul lacului. În plus, veți afla istoria locului. (Adina Popescu)       

● În recenta ediție a revistei Arta (nr. 22-23/2016), o temă incitantă identifică direcţiile contemporane în arta grafică românească, dar nu numai. Semnează: Ciprian Ciuclea, Ileana Pintilie, Adrian Guţă, Ethel Lukacs-Băiaș, Liviana Dan, Cosmina Chituc, Raluca Oancea (Nestor), Olivia Niţiş, Maria Orosan-Telea, Ana Golici, Richard Noyce, Ferris Olin, Javier Martín-Jiménez, Marius Tănăsescu, Simona Vilău, Alexandra Titu, Mălina Ionescu. „Bombardamentul informațional, la care se adaugă dinamica socială a prezentului, îl împing pe artist către o analiză a sistemelor complexe, dar și către un strigăt hotărît la tot mai multe derapaje politice. Din această perspectivă, acest dosar dedicat artelor grafice ar fi fost probabil mai bine prezentat sub forma unui fișier cu extensii .ai, .psd, .eps, .cdr, .tiff, .raw, .jpg, .gif etc.“ – Ciprian Ciuclea, coordonatorul acestui dosar tematic sugestiv intitulat Imaginea (post)grafică. (Ruxandra Mihăilă)

● „Internetul e totalitar în sensul unui sistem la care îţi e imposibil să nu participi. Esenţa totalitarismului comunist fusese mai banală şi mai subtilă. Puteai să cooperezi cu sistemul sau să i te opui, dar singurul lucru pe care nu l-ai fi putut face niciodată, fie că te bucurai de o viaţă sigură şi plăcută, fie că zăceai în închisoare, era să nu intri în relaţie cu el. Răspunsul la orice problemă, măruntă sau importantă, era socialismul. Dacă înlocuieşti socialism cu reţele, rezultă Internetul. Platformele sale concurente se unesc în ambiţia de a ne defini absolut toţi termenii existenţei.“ – din Puritate de Jonathan Franzen, traducere de Iulia Gorzo, Editura Polirom. (Marius Chivu)

Mai multe