Kazuo Ishiguro, Bani, muncă, timp liber, Atlasul frumuseţii

28 noiembrie 2017   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● „Nenorocirea este că sînt destul de bătrîn și, de la o vîrstă destul de fragedă, de pe la 13 ani, trăiesc în comunism… Și nu-mi place asta. Nu m-am împăcat cu comunismul. A existat o scurtă perioadă, de încercare de a uita comunismul și de a trece la lucruri mai plăcute, dar văd că în ultima vreme se insistă să ne întoarcem din nou în perioada comunistă. Lucrul ăsta mă enervează și nu cred că merităm așa ceva. Toată conducerea țării e formată din niște semidocți, niște oameni fără pregătire care, pentru noi, cei care mai citim o carte și mai știm ce se întîmplă în lume, nu sînt buni. Asta mă enervează cel mai mult: comunismul și PSD-ul.“ – Victor Rebengiuc în cel mai recent interviu (6 octombrie 2017), realizat de Monica Andronescu, la librăria Humanitas Cișmigiu, în cadrul „Întîlnirilor Yorick“. https://www.youtube.com/watch?v=7i1BgAqpdgc (Ruxandra Mihăilă)

● Elena Vlădăreanu a publicat recent Bani, muncă, timp liber (în colecția „Vorpal“, coordonată de Svetlana Cârstean, la Editura  Nemira). E despre ce ne doare pe toți. E manifest, poezie și un bun început pentru o discuție serioasă. E scrisul un job ca oricare altul sau e plăcere pură, și atunci nu e nevoie să primești bani pentru asta? În nomenclatorul de meserii exista „scriitorul de vagoane“. Cum e lumea în care toți vrem, cu orice preț, să fim creativi?  (Ana Maria Sandu)

● După Gala Superscrieri puteți citi materialele nominalizate. E atît de important să susțineți presa în vremuri deloc ușoare: https://ffff.ro/noutati/premiile-superscrieri/castigatorii-premiilor-superscrieri-7.  (Ana Maria Sandu) 

● Am citit mai demult Rămășițele zilei a lui Kazuo Ishiguro. Am văzut și ecranizarea cu Emma Thompson și Anthony Hopkins. Mi-au plăcut amîndouă. De curînd, stimulat de Premiul Nobel acordat scriitorului japonez care trăiește în Anglia, am început să citesc Nocturne. Cinci povești despre muzică și amor. Sînt ușor de citit și greu de uitat. (Andrei Manolescu)

● Două albume foto, în registre şi din timpuri diferite, dar ambele absolut spectaculoase: Atlasul frumuseţii. Femeile lumii în 500 de portrete de Mihaela Noroc (Editura Humanitas) – o fotografă născută la Chişinău care a călătorit în peste 50 de ţări fotografiind sute de femei din toate mediile sociale și alcătuind o uluitoare arhivă color a diversităţii frumuseţii feminine; şi Lumea lui Zaharia (Editura Cartier) cu o parte din arhiva considerată pierdută a fotografului Zaharia Cuşnir (1912-1993), cu portrete alb-negru de oameni simpli şi săraci din România Mare şi fosta URSS, un fel de Costică Acsinte de dincolo de Prut. Cele mai frumoase albume exclusiv de fotografie apărute anul acesta. (Marius Chivu)

● Între 2-6 decembrie, la Cinema Muzeul Ţăranului, are loc Bucharest Short Film Festival: 87 de filme de scurtmetraj, premiate în cele mai mari festivaluri din lume. Programul complet pe www.bucharestshort.ro. (Cristina Ştefan)

Mai multe