Jurnal de România, Scene dintr-o căsnicie, De ce mâncăm animale

16 octombrie 2018   DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

● Printre evenimentele formale sau pompieristice legate de Centenarul Unirii se mai strecoară și cîte unul festiv în sens clasic, asumat. Joi, pe 25 octombrie, la Sala Radio din București va fi un Concert coral a cappella, al corului Academic Radio, unde vor putea fi auzite cîntece precum „E scris pe tricolor unire“, „Trompetele răsună“, „Treceți, batalioane române, Carpații“, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!“, „Hora Unirii“. Cine mai știe că ele au fost compuse de Ciprian Porumbescu, Gavriil Musicescu, Constantin Constantin sau Alexandru Flechtenmacher? (Andrei Manolescu) 

● Bogdan Iorga – Reenactment – cum am retrăit Marele Război în secolul XXI, prefață de Adrian-Silvan Ionescu, Editura Institutului Cultural Român, 2018. Artist vizual, membru al Asociației „6 Dorobanți“, organizație de reconstituire istorică din București, istoricul Bogdan Iorga scoate la lumină documente iconografice inedite păstrate în arhive, cărora le dă viață prin tehnici fotografice la zi, talent și pricepere în evaluarea faptului istoric și a semnificațiilor lui în contemporaneitate. Parte din lucrarea sa de doctorat, volumul de curînd apărut abordează istoria experimentînd la cald tensiuni, emoții, victorii și înfrîngeri pe cîmpul de luptă al Marelui Război. O abordare insolită cu impact asupra relației autor-public. (Ruxandra Mihăilă)

● De ce mîncăm animale (Jonathan Safran Foer, Editura Publica) nu se doreşte a fi neapărat un îndemn la vegetarianism – deşi vorbeşte şi despre ferme industriale şi cruzime –, ci mai degrabă un exerciţiu educativ asupra inteligenţei animalelor, istoriei alimentaţiei şi funcţiei sociale a hranei. (Cristina Ştefan) 

● Carmen Lidia Vidu montează un serial teatral cu titlul (generic) Jurnal de România. Povești adevărate și emoționante ale actrițelor și actorilor care populează teatrele noastre. Pînă acum, au apărut „episoadele“ de la Sfîntu Gheorghe, Constanța și Timișoara. (Matei Martin) 

● Scene dintr-o căsnicie ale lui Ingmar Bergman, acum și în varianta tipărită. Niște dialoguri despre iubire la fel de dezarmante și de lucide și în varianta tipărită. La Editura Polirom, traducere de Carmen Vioreanu. (Ana Maria Sandu) 

● Dacă nu mai aveţi televizor (precum subsemnata) şi duceţi dorul unor documentare, pe Netflix găsiţi, printre alte serii interesante, Explained (episoade scurte şi interesante despre ce înseamnă muzica, importanţa apei pe planetă, corectitudinea politică ş.a.m.d.) sau Blue Planet, narată de inconfundabilul David Attenborough. (Cristina Ştefan)

Mai multe